Breed (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breed
Hoekpand op hoek Breed en Veemarkt
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Hoge Vest / Westerdijk
Eind Gedempte Turfhaven / Nieuwe Noord / Veemarkt
Postcode 1621
Algemene informatie
Genoemd naar Breedte van de straat/gracht.
Bestrating Klinkers
Opvallende gebouwen Meerdere rijksmonumenten

Het Breed is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat werd ooit aangelegd als gracht, verbindt de Westerdijk met het Dal en kruist daarbij met het Grote en Kleine Noord.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het Breed werd in 1426 aangelegd als vestinggracht, de gracht liep toen onder andere via de huidige Veemarkt. De gracht heette nog tot zeker 1649 Smerig(e) Horn. Via de Turfhaven en het Achterom stond de gracht in verbinding met de Zuiderzee. In 1665 werd een eerste deel, tussen het Grote Noord/Kleine Noord en Nieuwe Noord. van de latere straat gedempt. In 1741 werd de rest van de straat gedempt omdat een deel van de kademuren tijdens het uitbaggeren instortte. Tot in de 20e eeuw stond er op het Breed midden op de straat een pomp.

De winkelketen Blokker is aan de Breed begonnen. In eerste instantie in de panden 22 en 24, om later uit te breiden met panden aan de overkant van de straat en in 1923 verhuisde de winkel naar een nieuw gebouwd pand op de hoek met de Veemarkt.[1]

Monumenten[bewerken | bron bewerken]

Aan de straat bevinden zich meerdere rijksmonumenten en een aantal gemeentelijke monumenten. Tenzij anders vermeld gaat het om rijksmonumenten, het gaat hierbij om de volgende panden:

Even nummers:

Oneven nummers:

Stolpersteinen[bewerken | bron bewerken]

Ter hoogte van nummer 10 zijn twee stolpersteinen geplaatst, ter herinnering aan de gedeporteerde en omgebrachte leden van de familie Trompetter.

Zie de categorie Breed (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.