Brenda Blethyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brenda Blethyn
Brenda Blethyn (2009)
Algemene informatie
Geboortenaam Brenda Anne Bottle
Geboren 20 februari 1946
Land Vlag van Engeland Engeland
Werk
Jaren actief sinds 1980
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brenda Blethyn, geboren als Brenda Anne Bottle (Ramsgate, 20 februari 1946), is een Engels actrice. Voor haar hoofdrol in Secrets & Lies werd ze in 1997 genomineerd voor een Academy Award en nogmaals in 1999 voor haar bijrol in Little Voice. Ze kreeg meer dan vijftien andere acteerprijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een British Comedy Award (voor de televisieserie Outside Edge), een BAFTA Award, een Golden Globe en een Empire Award (allen voor Secrets & Lies).

Blethyn werd in 2003 benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk.

Toen Blethyn in 1990 op het witte doek debuteerde in The Witches was ze al redelijk vertrouwd met het voor de camera staan. Dat deed ze al sinds ze in 1980 een eenmalige gastrol kreeg in de Engelse serie Can We Get on Now, Please?. Daarop speelde ze in vier televisiefilms, was ze achttien afleveringen te zien als Alison Little in Chance in a Million (1984-86) en had ze gastrollen in onder meer Yes, Minister, Tales of the Unexpected en The Labours of Erica. Ze is ook bekend als de eigenzinnige politie-inspecteur Vera Stanhope uit de televisieserie Vera. Deze serie werd in België uitgezonden op Eén en in Nederland door de KRO-NCRV.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 5+ televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Blethyn trouwde in 2010 met Michael Mayhew, haar tweede echtgenoot. Ze was van 1964 tot en met 1973 al getrouwd met Alan James Blethyn, maar dat huwelijk eindigde in een echtscheiding.