Bretton Woods (New Hampshire)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bretton Woods
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Bretton Woods (New Hampshire)
Bretton Woods (New Hampshire)
Locatie van Bretton Woods in New Hampshire
Map of USA NH.svg
Locatie van New Hampshire in de VS
Situering
County Coos County
Staat New Hampshire
Coördinaten 44° 15′ NB, 71° 26′ WL
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Bretton Woods is een nederzetting binnen de plaats Carroll in de staat New Hampshire in de Verenigde Staten. De plaats ligt in de White Mountains.

Bretton Woods is bekend in de financiële wereld als de plaats waar in 1944 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de United Nations Monetary and Financial Conference werd gehouden. Vijfenveertig landen kwamen samen in het Mount Washington Hotel in Bretton Woods, om de structuur te bepalen voor internationale financiële verhoudingen na de Tweede Wereldoorlog. Zij ondertekenden het systeem van Bretton Woods, wat leidde tot de oprichting van het IMF en de Wereldbank en de herinvoering van de gouden standaard.

Het in 1902 opgerichte Mount Washington Hotel in Bretton Woods, locatie van de Bretton Woods conferentie. Op de achtergrond Mount Washington.

Bretton Woods is tegenwoordig een toeristenplaats omringd door het White Mountain National Forest. Het ziet uit op de Presidential Range met als hoogste en meest indrukwekkende berg Mount Washington (1917 m).

Mount Washington Cog Railway

Bretton Woods ligt langs US highway 302. Er staan eigenlijk maar twee echte gebouwen: het eerder genoemde Mount Washington Hotel, en het dalstation van de Mount Washington Cog Railway, een tandradspoorweg die naar de top van Mount Washington leidt.