Brigida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brigida (heilige))
Ga naar: navigatie, zoeken
Brigida (heilige)

Sint-Brigida (ook Bridget van Kildare) (Iers: Naomh Bhríde) (Faughart, County Louth (Ierland), 453 - Kildare (Ierland), 1 februari 523) geldt als de belangrijkste Ierse heilige na Sint-Patrick. Heel wat van verhalen over haar, onder andere van de hand van de middeleeuwse monnik-biograaf Cogitosus die het Vita Sanctae Brigidae schreef, zijn een verchristelijking van de verhalen van de Keltische godin Brigit (of Brigantia, Brighde).

Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging wonen in een hol onder een eik. Ze stichtte daar in de vijfde eeuw het klooster van Kildare (kil / cill = cel, kerk; dare / dara = eik). Zij geldt als beschermheilige van het vee en wordt in Nederland vooral vereerd te Bavel, Brunssum, Geldrop, Noorbeek en Ommen (de Brigitta-kerk en -parochie); in Vlaanderen te Beselare, Koersel en Oostnieuwkerke en in Wallonië in Fosses-la-Ville.

Haar naamdag valt op 1 februari. Zij wordt soms verward met de Zweedse heilige Sint-Birgitta.

Vernoemingen[bewerken]

Naar Brigida zijn onder andere vernoemd:

  • De Sint-Brigidakerk van Geldrop
  • De kerk van Noorbeek
  • De bron van het beekje de Noor
  • De Brigida-den in Noorbeek.
  • Sint-Brigidaplein Beveren aan den IJzer

Literatuur[bewerken]

  • Ritari K., Saints and Sinners in Early Christian Ireland: Moral Theology in the Lives of Saints Brigit and Columba, Brepols Publishers, Turnhout, 2009, ISBN 978-2-503-53315-5

Externe link[bewerken]