Brigitte Grouwels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brigitte Grouwels
Flickr - europeanpeoplesparty - Brussels Forum 23 November 2005 (20).jpg
Volledige naam Brigitte Francine T. J. Grouwels
Geboortedatum 30 mei 1953
Geboorteplaats Hasselt
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Partij CD&V
Minister
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Aangetreden 18 juli 2009
Regering Picqué IV / Regering-Vervoort
Functies
1992-1997 Lid Brusselse Hoofdstedelijke Raad
1995-1997 Vlaams Parlementslid
1997-1999 Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden en Gelijkekansenbeleid
1999-2004 Lid Brusselse Hoofdstedelijke Raad
1999-2004 Vlaams Parlementslid[1]
2004-2009 Brussels staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, Gelijkekansenbeleid en de Haven
2004-2014 Collegelid Vlaamse Gemeenschapscommissie
2009-2014 Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Informatica en de Haven
2014-heden Brussels Parlementslid[2]
2014-heden Deelstaatsenator[3]
Website
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Brigitte Francine T. J. Grouwels[4] (Hasselt, 30 mei 1953) is een Belgische politica voor de CD&V.

Levensloop[bewerken]

Grouwels is opgegroeid in een geëngageerd christelijk gezin. Ze is de dochter van arts en oorlogsweerstander, gewezen eerste schepen en provincieraadslid Armand Grouwels uit het Limburgse Diepenbeek. Ook haar moeder Marie-Louise Martens was politiek actief op lokaal en provinciaal niveau. Zij is ook verwant met Hubert Leynen, pionier van dagblad Het Belang van Limburg en provinciaal CVP-Senator. Brigitte Grouwels woont sinds 1976 in Brussel, is gehuwd en moeder van drie kinderen.

Grouwels was van in haar studentenperiode lid van de CVP-jongeren. Na haar universitaire studie (licentiaat handels- en consulaire wetenschappen, kandidaat Oosterse Talen en Geschiedenis in Limburg, Parijs en Leuven) volgde een stage bij de Europese Commissie en werkte daarna 10 jaar voor de CVP-PSC, de christendemocratische studiedienst CEPESS, en vervolgens ongeveer 10 jaar voor de NGO voor ontwikkelingssamenwerking ACT (na een fusie Trias).

In 1992 werd ze de eerste maal verkozen in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad, gevolgd door een herverkiezing in 1995. Op 4 juli 1995 legde ze als één van de leden van de Nederlandse taalgroep van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad de eed af in het Vlaams Parlement in opvolging van Jos Chabert, die Brussels minister was geworden. Ze bleef Brussels en Vlaams volksvertegenwoordiger tot september 1997, waarna ze minister in de Vlaamse regering Van den Brande IV bevoegd voor Brusselse Aangelegenheden en Gelijkekansenbeleid. Na de verkiezingen van 1999 zat de toenmalige CVP niet meer in de Vlaamse regering en in de Brusselse regering moest ze Jos Chabert laten voorgaan als minister. Op 6 juli 1999 legde ze als één van de zes eerst verkozenen van de Nederlandse taalgroep van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad opnieuw de eed af in het Vlaams Parlement. Ze bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot juni 2004.

In 2004 stond Grouwels wel op de eerste rij, maar was de CD&V in Brussel te klein voor een ministerpost. Ze werd dan Staatssecretaris in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegd voor Ambtenarenzaken, Gelijkekansenbeleid en de Haven van Brussel. Tevens was ze binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Ambtenarenzaken. Vanaf 2009 was ze Brussels Minister van Openbare Werken en Vervoer, Informatica en de Haven van Brussel. Als Collegelid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie was ze bevoegd voor Bijstand aan Personen en Ambtenarenzaken en als Collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor Welzijn, Gezondheid, Gezin, Patrimonium en Media.

In 2009 kreeg Grouwels voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement 2245 voorkeurstemmen.[5]

In 2011 kreeg minister Grouwels veel tegenwind[6] van zowel Nederlandstalige[7][8] als Franstalige Brusselaars[9] voor de controversiële heraanleg van de Havenlaan, een dossier dat zij erfde van haar voorganger Pascal Smet. In afwachting van een nieuw project van definitieve heraanleg liet minister Grouwels langs beide zijden van de Havenlaan een voet- en fietspad aanleggen om de voetgangers en fietsers meer comfort aan te bieden.

In 2013 lanceerde minister Grouwels een website en mobiele app voor burgers om problemen aan de openbare ruimte te signaleren aan de bevoegde administratie: Fix My Street.[10]

In 2014 kreeg ze opnieuw tegenwind na haar beslissing om de taxidienst Uber in Brussel te verbieden.[11] Eurocommissaris Neelie Kroes liet openbaar weten verontwaardigd te zijn dat dit initiatief verboden werd.[12]

In 2014 besliste Grouwels om niet langer in de Brusselse regering te zitten en stelde ze Bianca Debaets voor als haar opvolgster. Debaets, in mei 2014 verkozen als Vlaams Parlementslid voor Brussel, trad aan als staatssecretaris in de nieuwe Brusselse regering. Grouwels zetelt voortaan in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en als deelstaatsenator, ter vervanging van Debaets, in de vernieuwde Senaat.

Brigitte Grouwels heeft in de CD&V een behoudend en Vlaams imago.[bron?] Ze situeert zich aan de rechterzijde van haar partij. Haar jongere broer Yves Grouwels is huisarts en gemeenteraadslid van de aan de sp.a-gelieerde lijst PRO in Genk.

Externe links[bewerken]

Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Steven Vanackere · Vlaams Parlement: Koen Van den Heuvel · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Joke Schauvliege
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco