Brihadisvaratempel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brihadisvaratempel
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Grote Levende Chola-tempels
Brihadisvaratempel
Land Vlag van India India
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 250
Inschrijving 1987 (11e sessie)
Uitbreiding 2004
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   India

De Brihadisvaratempel (Tamil: பெருவுடையார் கோவில்) is een van de grootste Hindoeïstische tempelcomplexen ter wereld en staat in de Indiase stad Thanjavur in de staat Tamil Nadu. De tempel is gewijd aan de Hindoeïstische god Shiva.

De tempel werd gebouwd in het begin van de 11e eeuw in opdracht van de Cholakoning Rajaraja Chola I.

Deze tempel is een van de meest gewaardeerde architectonische India sites. De tempel staat te midden van versterkte muren die waarschijnlijk werden toegevoegd in de 16e eeuw. De vimana of (tempel toren) is 66 m hoog en is een van de grootste van zijn soort in de wereld. Algemeen wordt aangenomen dat de Kumbam (Kalasha of Chikharam) (apex of de bolvormige structuur aan de bovenkant) van de tempel uit een enkele steen werd uitgehouwen. Er is een groot standbeeld van Nandi (heilige stier), ook gebeeldhouwd uit een enkele steen, geplaatst aan de ingang met afmetingen van ongeveer 16 meter lengte en 13 meter hoogte.

De Brihadisvaratempel werd in 1987 tijdens de 11e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed erkend als werelderfgoed en dit cultureel erfgoed werd daarbij toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. De inschrijving werd tijdens 28e sessie in 2004 uitgebreid met twee bijkomende tempels. De drie tempels werden samen ingeschreven als de Grote Levende Chola-tempels.

Zie de categorie Brihadisvara Temple van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.