Brimstone Hill Fortress

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brimstone Hill Fortress
Werelderfgoed cultuur
BrimstoneHill01.jpg
Land Vlag van Saint Kitts en Nevis Saint Kitts en Nevis
Coördinaten 17° 21′ NB, 62° 50′ WL
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 910
Inschrijving 1999 (23e sessie)
Kaart
Brimstone Hill Fortress (Saint Kitts en Nevis)
Brimstone Hill Fortress
UNESCO-werelderfgoedlijst
Gevecht van Brimstone Hill tussen Fransen en Britten in 1782

Brimstone Hill Fortress National Park is een door de UNESCO erkende site van cultureel werelderfgoed op het eiland Saint Kitts in de Federatie van Saint Kitts en Nevis in de Caraïbische Zee. Het was een door Britse militaire ingenieurs (genie) ontworpen fort en gebouwd en onderhouden door Afrikaanse slaven. Het is een van de best bewaarde historische versterkingen in de beide Amerika's. Het park ligt op de zuidgrens van de parish Saint Anne Sandy Point.

Aanzet tot de constructie van het fort werd gegeven in 1690 toen de Britten met kanonnen vanop de Brimstoneheuvel het plaatsje Fort Charles heroverden op de Fransen. De constructie van het fort sleepte, met onderbrekingen, aan over een periode van meer dan 100 jaar. Na de constructie kreeg het fort op basis van zijn strategische locatie de benaming The Gibraltar of the West Indies.

De Britten verlieten het fort in het midden van de 19de eeuw en het fort viel ten prooi aan natuurlijk verval en vandalisme. In het begin van de 20ste eeuw werd het fort terug hersteld en bewaard. In 1973 werd het in ere herstelde Prince of Wales Bastion op het domein officieel door prins Charles geopend; in 1985 werd Brimstone Hill door koningin Elizabeth II ingehuldigd als nationaal park. De UNESCO voegde de site in december 1999 tijdens de 23e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed toe aan de werelderfgoedlijst. Het was de eerste en tot heden enige site in Saint Kitts en Nevis.