Brixius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brixius en Martinus

De heilige Brixius, Brictius of Brice ( - Tours, 444) was een leerling van Martinus van Tours. Volgens de legende was Brixius een hoogmoedig man. Zijn kritische hoogmoed werd uitgelegd uit nijd of onmacht tegenover de overweldigende deemoed van zijn leermeester. Brixius volgde toch Sint-Maarten in 397 op als bisschop van Tours.

33 jaar later echter werd hij door de bevolking van de stad verstoten, omdat hij ervan verdacht werd een kind verwekt te hebben. Een zekere Justinianus nam de bisschopsfunctie waar. Brixius trok naar Rome om zijn gelijk te halen. Ook Justinianus reisde naar Italië, maar stierf in Vercelli. De bevolking koos vervolgens ene Armentius als bisschop. Na zeven jaar bij de paus in Rome geleefd te hebben, keerde Brixius terug naar Tours. Daar bleek Armentius net overleden te zijn, en Brixius werd wederom bisschop. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Eustochius.

Zijn feestdag is op 13 november. Hij wordt aangeroepen tegen buikziekten en is de patroon van de rechters.

Naar hem werd de slachtpartij op Sint-Brixius-dag vernoemd. In Vlaanderen zijn slechts enkele parochies naar hem genoemd , waaronder Ooigem en Marke in West-Vlaanderen en Sint-Brixius Rode in Vlaams Brabant.