Broeder Tuck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Broeder Tuck (onder) en Robin Hood, afgebeeld door Louis Rhead in Bold Robin Hood and His Outlaw Band: Their Famous Exploits in Sherwood Forest uit 1912.

Broeder Tuck is een personage uit de Robin Hood-legende. Hij is vooral een veelvoorkomend figuur in de moderne versies, waarin hij als een toegewijd persoon ook deel uitmaakt van Robins volgers. Broeder Tuck komt oorspronkelijk niet voor in de vroegste ballades, alleen in een episode-ballade genaamd Robin Hood and the Curtal Friar.

In de periode waarin Richard Leeuwenhart over Engeland regeerde, bestond er nog niet zoiets als een broeder of pater, daarom zal waarschijnlijk het personage bedacht zijn rond de 16e eeuw en samen met het personage van Lady Marian toegevoegd zijn aan de Robin Hood-legende.

Historisch gezien, kan Broeder Tuck gebaseerd zijn op Robert Stafford, deze was een oud-broeder of frater die zich als vrijbuiter had bekeerd. Hij maakte met zijn volgelingen het gebied rond Sussex onveilig begin 15e eeuw. Hij gebruikte daarbij de bijnaam Frere Tuk, die waarschijnlijk opgepikt is door een balladeschrijver en hem heeft vereeuwigd in de Robin Hood-legende.

Tuck in films en series[bewerken]

  • Phil Rose speelt Broeder Tuck in de serie Robin of Sherwood. Hierin dient hij priester Hugo de broer van de sheriff van Nottingham. Als hij onrecht ziet (Marion wordt gedwongen een bekentenis te doen onder bedreiging) dat hem in het verkeerde keelgat schiet, verlaat hij het klooster en sluit zich bij de bende van Robin Hood aan.
  • In de film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991 wordt Broeder Tuck gespeeld door Mike McShane, die hem neerzet als een zwaarlijvige en meedogenloze frater, met een voorliefde voor bier.