Broederschap en Eenheid in de Politiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Suriname
Wapenschild van Suriname
Politiek in Suriname
Bestuurlijke indeling
Regering van Suriname
President: Desi Bouterse
Vicepresident: Robert Ameerali
De Nationale Assemblée

Politieke partijen:
NF (NPS, VHP)
A-C (ABOP, BEP)
DOE
MC (NDP, PALU)
VA (PL)

Verkiezingen

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Suriname

Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) is een politieke partij in Suriname en heeft zich geschaard onder de overkoepelende politieke partij A-Combinatie van Ronnie Brunswijk. De BEP is opgericht op 29 april 1973 door onder meer oud-betrokkenen van de NPS onder de naam Bosnegers Eenheid Partij. In 1987, voor de eerste democratische verkiezingen na de Sergeantencoup, is de partij geheractiveerd en heeft het zijn huidige naam gekregen.

Doelen[bewerken]

Op de website van de partij valt te lezen over de partijvisie: “BEP heeft thans een nationale politieke visie, waarin de ontwikkeling van elke Surinamer centraal staat, doch waarin ruimte wordt geschapen voor het realiseren van een sociaal-economische inhaalslag door de jarenlang verwaarloosde Marron- en Inheemse gemeenschappen.”[1] Er worden dan ook in De Nationale Assemblée (DNA) door de BEP, maar ook door de ABOP, relatief veel aandacht gevraagd voor de binnenlanden. De achterban van BEP is overwegend Marron en christelijk.

Partijleiding[bewerken]

Celsius Waterberg is sinds september 2012 de nieuwe voorzitter van BEP. Hij wil bij de volgende parlementsverkiezingen in 2015 de BEP niet laten meedoen in de A-Combinatie. Statistisch gezien heeft de BEP meer stemmen gehaald dan de ABOP.[2]

Jarenlang heeft Caprino Alendy deze functie vervuld. Sinds de jaren 70 is Alendy als bestuurder betrokken bij de BEP. In de afgelopen periode, sinds de verkiezingen van 2010, zat hij niet in DNA, waardoor zijn partij uiteengespeeld kon worden. De partijleiding en de DNA-fractie zijn intens verdeeld gebleken over de koers van de partij.

DNA-fractie[bewerken]

De fractie onder leiding van Ronny Asabina hebben niet voor de Amnestiewet 2012 gestemd, waardoor de Mega Combinatie, onder aanvoering van Ricardo Panka, de BEP niet meer ziet als de coalitie, maar als oppositie. Asabina is daarom sinds april 2012 niet meer de voorzitter van een vaste departementale commissie. Ook Rudolf Zeeman is als DNA-lid van de BEP in de spreekwoordelijke oppositiebanken geplaatst. Diana Pokie en Waldie Ajaiso zijn uit de BEP-fractie gestapt, maar zijn volgens Ronnie Brunswijk nog steeds welkom bij de fractievergaderingen van de A-Combinatie. De beide DNA-leden zitten in een rechtszaak om het behoud van hun zetel; de rechter zal eind 2012 uitspraak doen. De BEP heeft middels de Terugroepwet hun zetels opgeëist. De BEP stond samen met ABOP en Seeka op één kieslijst in de districten. Nadat definitief door het Centraal Hoofdstembureau is bekrachtigd dat Pokie en Ajaiso hun zetels moeten opgeven, heeft de ABOP logischerwijs twee zetels gekregen voor de volgende op de kieslijst in respectievelijk Brokopondo en Sipaliwini en dat zijn Romeo Albitrouw en Heintje Sampie.[3]

Ministeries[bewerken]

Na de herschikking ('reshuffling' genoemd), als gevolg van de stemming over de Amnestiewet 2012, zijn onder meer twee BEP-ministers (Linus Diko van Regionale Ontwikkeling en Celsius Waterberg van Volksgezondheid) door president Bouterse de laan uitgestuurd. Diko is tevens geroyeerd uit de partij. Diko werd als minister van Regionale Ontwikkeling opgevolgd door Ramon Abrahams (NDP), ex-militair en tevens verdachte in de Decembermoorden, die voor de inheemsen en Marrons van betekenis moet zijn. Als minister van Volksgezondheid werd de niet-partijgebonden Michel Blokland geïnstalleerd.