Broekpolder (Vlaardingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Broekpolder
Waterschap in Nederland
Hoekwater polderkaart - Broekpolder (Vlaardingen).PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 51°56'8,9"NB, 4°19'1,9"OL
Oppervlakte ca. 400 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1595
Opgeheven 1963
Opgegaan in Hoogheemraadschap van Delfland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Broekpolder is een ca. 400 hectare grote polder ten westen van de Vlaardingervaart in de gemeenten Vlaardingen en Midden-Delfland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Het woord 'broek' (brouck) in de naam Broekpolder heeft betrekking op het oorspronkelijke veenmoeras.

Gebruik[bewerken | bron bewerken]

Het waterschap Broekpolder (onder Vlaardingen en Maasland) was van 1595 tot 1963 verantwoordelijk voor de vervening, drooglegging en daarna het waterbeheer van de polder. Het waterschap werd eerst bij de gemeente Vlaardingen gevoegd, maar kwam later bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

De polder was na de drooglegging vooral in gebruik ten behoeve van de melkveehouderij. Van 1958 tot 1975 werd een deel van het gebied opgespoten met slib uit de Rotterdamse haven. De dikte van deze laag slib bedraagt ca. zes meter, waardoor dat deel van de polder opvallend boven de omgeving uitsteekt.

In het verleden waren er plannen om in de polder woningen te bouwen, dit ging niet door in verband met bodemvervuiling door giftig havenslib. De gemeente Vlaardingen beheert circa 2/3 deel van de Broekpolder, de rest (het noordwestelijke deel) beheert het Recreatieschap Midden-Delfland. Het gebied is ingericht als recreatiegebied met een golfbaan, een manege, sportverenigingen, scouting en sportcentrum De Polderpoort.

De Stichting Broekpoldervrienden, de Coöperatie Vereniging Broekpolder en de Federatie Broekpolder beijveren zich met de gemeente Vlaardingen voor het voortbestaan en de ontwikkeling van de Broekpolder als natuur- en recreatiegebied. Daartoe is in 2009 door een landschapsontwikkelingsbureau een inrichtingsplan opgesteld.[1]

Externe links[bewerken | bron bewerken]