Broeksterwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Broeksterwoude
Broeksterwâld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Broeksterwoude Wapen van Broeksterwoude
Details Details
Broeksterwoude
Broeksterwoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Inwoners (20-12-2017) 1205
Overig
Belangrijke verkeersaders N356
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Broeksterwoude (officieel, Fries: Broeksterwâld) is een dorp in de gemeente Dantumadeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Er wonen 1168 mensen (2014). Broeksterwoude werd in 1964 een zelfstandig dorp, daarvoor was het een buurtschap onder het voormalige dorp Akkerwoude onder de naam Broek onder Akkerwoude en/of Akkerwoudsterbroek. Sinds 2009 is de Friese naam de officiële. Waar voorheen op de plaats- en straatnaamborden zowel de Friese als de Nederlandse namen werden vermeld, worden tegenwoordig alleen nog de officiële Friese namen vermeld.

Landschap en bodem[bewerken]

Het dorp is gebouwd op af- en uitgeveende grond. "Broek" betekent "moerassig land". Het hele gebied tussen de voormalige dorpen Akkerwoude, Murmerwoude en Dantumawoude stond vroeger bekend als "(De) Broek". Thans zijn er westelijk van Broeksterwoude, richting Veenwouden, nog steeds veenlandschappen aan te treffen, denk daarbij aan Het Buitenveld. Naarmate men oostelijker van Broeksterwoude komt, verandert het landschap steeds meer in zandgronden, denk daarbij aan De Zandhorst nabij Driesum. Het dorp ligt op de grens van de Dokkumer Wouden.

Begraafplaats[bewerken]

De begraafplaats van Broeksterwoude ligt op leemgrond. Hierdoor kan er onvoldoende zuurstof bij de lijken komen, waardoor deze niet vergaan.[1] Dit verschijnsel wordt adipocire genoemd.

Voorzieningen[bewerken]

Vandaag de dag beschikt Broeksterwoude over een basisschool, twee kerkgebouwen, een dorpshuis, diverse andere kleinere voorzieningen en relatief veel zelfstandig ondernemers. Desondanks is het dorp voor vele zaken aangewezen op plaatsen als Damwoude of Dokkum.

Even ten westen van het dorp staan twee poldermolens, de Broekmolen uit 1876 en De Grote Molen uit 1887.

Bekenden[bewerken]

  • Piet Jongeling (1909-1985), journalist, verzetsstrijder, politicus en kinderboekenschrijver

Zie ook[bewerken]