Broesilov-offensief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broesilov-offensief
Onderdeel van de Eerste Wereldoorlog
Het oostfront voor en tijdens het offensief
Het oostfront voor en tijdens het offensief
Datum 4 juni20 september 1916
Locatie Galicië
Resultaat Russische overwinning
Strijdende partijen
VlagKeizerrijk Rusland Flag of the German Empire.svg Duitse Rijk
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svgOostenrijk-Hongarije
Leiders en commandanten
VlagAleksej Broesilov Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Franz Conrad von Hötzendorf
Flag of the German Empire.svgAlexander von Linsingen
Verliezen
500.000 dood of gewond Bijna 1.500.000 Oostenrijk-Hongaren,
350.000 Duitsers
(inclusief 400.000 gevangenen)

Het Broesilov-offensief was het grootste Russisch offensief aan het oostfront in de Eerste Wereldoorlog. De slag vond plaats van 4 juni20 september 1916 en werd uitgevochten tussen enerzijds het Keizerrijk Rusland en anderzijds het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije.

Het offensief[bewerken]

Een eerste offensief vond plaats in de noordelijke sector. De Russen beschikten hier over tweemaal zoveel militairen als het Duitse leger. Zij zetten hun aanval in ten noorden van de rivier Pripjat, met de bedoeling Vilnius in te nemen. De coördinatie tussen de verschillende onderdelen in het Russisch leger liep echter nogal stroef en bovendien wisten de Duitsers al twee weken voordien wat er zou gebeuren. De Russische artillerie vuurde in het wilde weg, omdat er geen verkenningswerk was uitgevoerd, en had hierdoor weinig effect op het verloop van de strijd. De Russische troepen die het Duits front konden bereiken werden neergemaaid door Duits granaatvuur. Deze massale Russische aanval wist niks te bereiken.

Op 4 juni 1916 kreeg generaal Aleksej Broesilov het bevel over de vier Russische legers van het zuidwestfront. Op 8 juni doorbraken deze Russische troepen moeiteloos de eerste lijn van het Tweede en Vierde Oostenrijks Leger en veroverden de stad Lutsk. De Oostenrijkse bevelhebber, Aartshertog Josef Ferdinand, kon nog net op tijd ontkomen voordat de Russen de stad innamen. Tegen die tijd waren de Oostenrijks-Hongaarse troepen in volle terugtrekking. Het Oostenrijks-Hongaars leger verloor bij deze veldslag zo'n 1,5 miljoen manschappen en verloor ongeveer 25.000 km² grondgebied. De Russen hadden, naar eigen bewering, meer dan 300.000 krijgsgevangenen gemaakt, maar hadden zelf een miljoen doden en gewonden geleden. Broesilovs troepen raakten hier door echter zo verspreid dat hij liet weten dat verder succes van de operatie afhing van Aleksej Evert en zijn deel van het offensief. Evert echter begon verlaat aan zijn deel van het offensief, waardoor de Duitse legerleiding tijd had om versterkingen te sturen naar het oostfront.

In een vergadering gehouden op dezelfde dag dat Lutsk viel, overtuigde de Duitse chef van de staf Erich von Falkenhayn zijn Oostenrijkse tegenhanger Franz Conrad von Hötzendorf ervan om troepen van het Italiaanse front terug te trekken om een tegenaanval op de Russen uit te voeren in Galicië. Veldmaarschalk Paul von Hindenburg, de Duitse opperbevelhebber in het oosten (Oberkommando-Ost), kon door goede spoorwegverbindingen de Duitse versterkingen naar het front brengen.

Uiteindelijk werd op 18 juni een slecht voorbereid offensief uitgevoerd onder Evert. Op 24 juni voerde Alexander von Linsingen een tegenaanval uit tegen de Russen zuidelijk van Kovel uit en wist de Russische opmars een tijdelijk halt toe te roepen. Op 28 juli hervatte Broesilov zijn offensief, en hoewel zijn troepen een tekort aan voorraden hadden bereikten ze de Karpaten op 20 september. Alle betrokken troepen raakten uitgeput en het offensief bloedde eind september uiteindelijk dood toen de Russische troepen overgeplaatst werden om Roemenië te helpen, dat overlopen werd door het Oostenrijks-Hongaarse en Duitse leger.

Literatuur[bewerken]

  • John Keegan: Der Erste Weltkrieg – Eine europäische Tragödie. Reinbek: Rowohlt Taschenbuchverlag 2001. ISBN 3-499-61194-5
  • Manfried Rauchensteiner: Der Tod des Doppeladlers: Österreich-Ungarn und der Erste Weltkrieg.. Graz, Wien, Köln: Styria 1993. ISBN 3-222-12116-8
  • Norman Stone: The Eastern Front 1914–1917.. London: Hodder and Stoughton 1985. ISBN 0-340-36035-6
  • Christian Zentner: Der Erste Weltkrieg.. Rastatt: Moewig-Verlag 2000. ISBN 3-8118-1652-7

Externe links[bewerken]