Bromance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een bromance is een door de Amerikaanse auteur Dave Carnie geïntroduceerde term voor een innige, niet-seksuele, vriendschap tussen mannen blijkende uit een grote wederzijdse genegenheid.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Carnie gebruikte de term − een porte-manteau van de woorden broeder (Engels: brother) en romance − om de bijzondere hechte vriendschap tussen skateboarders te benoemen in het tijdschrift Big Brother in de jaren 1990 over de skaterscene. Bromance gaat verder dan de klassieke definitie van Aristoteles uit 330 v.Chr. over vriendschap: "Diegenen die alle eigenschappen van hun vrienden in zijn geheel accepteren zijn echte vrienden, want zij houden van elkaar om wat ze zijn, niet om hun incidentele kwaliteiten". [1] De door Aristoteles gedefinieerde vriendschap is gebaseerd op wederzijds respect en status.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De genegenheid uit zich ook vaak in fysieke vormen van lichamelijk contact, zoals aanraken en omhelzen, strelen of kussen. Belangrijk is ook de afwezigheid van schaamte voor de buitenwereld over de onderlinge relatie. Een bromanceverhouding dient onderscheiden te worden van een homoseksuele relatie.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Bromances van beroemdheden:

Fictieve bromances:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]