Naar inhoud springen

Bromance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een bromance is een waarschijnlikjk door de Amerikaanse auteur Dave Carnie geïntroduceerde informele term voor een innige, niet-seksuele, vriendschap tussen mannen blijkende uit een grote wederzijdse genegenheid.[bron?]

De term verwijst vooral naar de hechte, emotionele vriendschap die tussen mannen kan ontstaan, Ze duidt niet op een romantische relatie in de traditionele zin, maar eerder op een diepe, platonische band die vaak wordt gekenmerkt door een sterk gevoel van verbondenheid en samenwerking, soms met een vleugje humor en genegenheid.

Het begrip "bromance" begon waarschijnlijk in de vroege jaren 2000 meer aan populariteit te winnen, hoewel de Amerikaanse popcultuur al langer voor deze dynamiek aandacht had. Vaak wordt het woord ook toegeschreven aan het dagblad *The New York Times*, dat het voor het eerst gebruikte in een artikel uit 2001.

In de jaren die volgden, werd het begrip steeds gebruikelijker, vooral in populaire media, films en series. Voorbeelden van bromances zijn de relaties tussen karakters in series als "Friends" (bijvoorbeeld tussen de personages Joey en Chandler) en films zoals "Superbad".

Carnie gebruikte de term − een porte-manteau van de woorden broeder (Engels: brother) en romance − om de bijzondere hechte vriendschap tussen skateboarders te benoemen in het tijdschrift Big Brother in de jaren 1990 over de skaterscene. Bromance gaat verder dan de klassieke definitie van Aristoteles uit 330 v.Chr. over vriendschap: "Diegenen die alle eigenschappen van hun vrienden in zijn geheel accepteren zijn echte vrienden, want zij houden van elkaar om wat ze zijn, niet om hun incidentele kwaliteiten".[1] De door Aristoteles gedefinieerde vriendschap is gebaseerd op wederzijds respect en status.

De genegenheid uit zich ook vaak in fysieke vormen van lichamelijk contact, zoals aanraken en omhelzen, strelen of kussen. Belangrijk is ook de afwezigheid van schaamte voor de buitenwereld over de onderlinge relatie. Een bromanceverhouding dient met klem onderscheiden te worden van een homoseksuele relatie.

Er zijn verschillende bronnen en artikelen die het gebruik en de evolutie van het begrip "bromance" beschrijven, vooral binnen de context van sociale en culturele studies. Het blijft een relevant en herkenbaar thema in hedendaagse beschouwingen van vriendschap en genderrelaties.

Bromances van beroemdheden:

Fictieve bromances: