Bromance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bromance is een door Dave Carnie geïntroduceerde term voor een innige, niet-seksuele, vriendschap tussen mannen blijkende uit een grote intense wederzijdse genegenheid.

Oorsprong[bewerken]

Auteur Dave Carnie gebruikte de term - een samentrekking van de woorden broeder (Engels: brother) en romance - om de bijzondere hechte vriendschap tussen skateboarders te benoemen in het tijdschrift Big Brother in de jaren 1990 over de skaterscene. Bromance gaat verder dan de klassieke definitie van Aristoteles uit 330 v.Chr. over vriendschap: "Diegenen die alle eigenschappen van hun vrienden in zijn geheel accepteren zijn echte vrienden, want zij houden van elkaar om wat ze zijn, niet om hun incidentele kwaliteiten". [1] De door Aristoteles gedefinieerde vriendschap is gebaseerd op wederzijds respect en status.

Kenmerken[bewerken]

De genegenheid uit zich ook vaak in fysieke vormen van lichamelijk contact, zoals aanraken en omhelzen, strelen of kussen. Belangrijk is ook de afwezigheid van schaamte voor de buitenwereld over de onderlinge relatie. Een bromance verhouding dient onderscheiden te worden van een homoseksuele relatie.

Voorbeelden[bewerken]

Bromances van beroemdheden:

Fictieve bromances:

Zie ook[bewerken]