Bromance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bromance is een door Dave Carnie geïntroduceerde term voor een innige, niet-seksuele vriendschap tussen jongens of mannen met wederzijdse genegenheid.

Oorsprong[bewerken]

Auteur Dave Carnie gebruikte de term - een samentrekking van de woorden broeder (Engels: brother) en romance - om de bijzondere hechte vriendschap tussen skaters te benoemen in het tijdschrift Big Brother in de jaren 1990 over de skaterscene. Ook wordt vaak de klassieke definitie van vriendschap door Aristoteles uit 330 v.Chr. gehanteerd als prototype voor de bromancekwalificering: "Diegenen die alle eigenschappen van hun vrienden in zijn geheel accepteren zijn echte vrienden, want zij houden van elkaar om wat ze zijn, niet om hun incidentele kwaliteiten". [1] Het is zeer de vraag of de definitie van Aristoteles bedoeld was om de in zijn tijd gangbare relaties tussen jonge en oudere mannen te typeren; die relaties waren meer gebaseerd op wederzijds respect en status.[bron?]

Kenmerken[bewerken]

De genegenheid uit zich onder meer in de volgende waarden: [bron?]

Daarnaast komt de genegenheid tot uitdrukking in fysieke vormen en lichamelijk contacten en met name de durf daartoe, zoals[bron?]:

  • Aanraken
  • Omarmen en omhelzen
  • "Fist bumps"[2], "bro handshakes", "pound hugs"[3] (bijzondere vormen van handenschudden en begroeten)
  • Stoeien (een verschijnsel dat zich meestal beperkt tot kinderen en adolescenten van het mannelijke geslacht)
  • Soms zelfs strelen, een kus op de wang of andere vormen van zoenen

Voorts is het afwezig zijn van schaamte voor, en zich opgelaten voelen over de onderlinge relatie naar de buitenwereld tekenend voor een bromance. Ook is er doorgaans geen sprake van (homo)seksuele handelingen of gevoelens, en een bromance onderscheidt zich daardoor van een homosociale -met romantische gevoelens- of homoseksuele vriendschap of relatie, hoewel een bromance kan leiden tot of beginnen met een tijdelijke man crush[bron?].

Voorbeelden[bewerken]

Bromances van beroemdheden:

Fictieve bromances:

Zie ook[bewerken]