Bromazepam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bromazepam
Bromazepam.svg
3-hydroxy-bromazepam
2(2-amino-5-bromo-3-hydroxybenzoyl)pyridine
Farmaceutische gegevens
F 65%-70%
Metabolisatie Hepatisch
t1/2 16-24 uur
Uitscheiding urine/geconjugeerd
Gebruik
Geneesmiddelengroep Hypnotica, sedativa, anxiolytica
Subklasse Benzodiazepines
Merknamen Lexotanil, bromazepam
Indicaties Hevige angst, slapeloosheid, spiercontracties
Voorschrift/recept Vereist, vaak wordt het bij klinische setting gebruikt.
Toediening Oraal, IM, IV, suppositoir
Dosering 1-3 x daags
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. (afgeraden)
Lactatie (borstvoeding) bevat lactose
Alcohol niet combineren
Overdosis gevaarlijk
Chemische gegevens
Kleur roze of grijs/blauw
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Bromazepam, ook bekend onder de merknaam "Lexotanil" is een benzodiazepine die in tabletvorm verkrijgbaar is respectievelijk 3 mg en 6 mg.

Het heeft een anxiolytische- sedatieve en spierverslappende werking. Het middel behoort tot de middellangwerkende benzodiazepinen en heeft een halfwaardetijd van 16-24 uur, bij oudere mensen kan dat iets langer zijn. De werking is na ongeveer 2 uur op zijn sterkst en het middel werkt dan langzaam uit.

Bromazepam is niet geschikt voor kinderen en mag bij suïcidale mensen slechts beperkt worden voorgeschreven. Bij een overdosering is de kans op overlijden zeer klein, echter niet onmogelijk. Bromazepam heeft de voorkeur boven andere benzodiazepinen indien de patiënt erg lijdt, vooral bij klinische toepassing (als iemand is opgenomen), wordt bromazepam soms gekozen. De huisarts kiest meestal de standaardmiddelen zoals diazepam, oxazepam en alprazolam.

Hulpstoffen en uiterlijk[bewerken]

  • Bromazepam 3 mg: talk, magnesiumstereaat, lactose, microkristallijne cellulose en erytrosine (E 127), kleur van de tablet: roze
  • Bromazepam 6 mg: talk, magnesiumstereaat, lactose, microkristallijne cellulose, indigokarmijn (E 132) en geel ijzeroxide (E 172), kleur van de tablet: groen/grijs

Duur van het gebruik[bewerken]

Dit middel mag niet langer dan 8 tot 12 weken gebruikt worden en dit is inclusief het enkele weken laten uitsluipen van de dosering. De tabletten zijn zowel in 3 als 6 mg verkrijgbaar en zijn ook deelbaar en daardoor makkelijker af te bouwen dan bijvoorbeeld een capsule of een middel waar maar één sterkte van is. Indien het middel langdurig wordt gebruikt dient de uitsluiping langzamer te gebeuren om (langdurige) ontwenningsverschijnselen te voorkomen.[1][2]

Gebruik met andere medicatie[bewerken]

Het is mogelijk dat de arts een lagere dosering aan de patiënt geeft omdat deze een ander middel neemt dat ook op het centrale zenuwstelsel werkt.

Alcohol versterkt de werking aanzienlijk en bromazepam kan de werking en bijwerking van alcohol versterken. Ook is het raadzaam geen gevaarlijke machines te bedienen of om een motorvoertuig te besturen indien iemand bromazepam gebruikt.

Antidotum: flumazenil (indien te veel genomen)

Externe links[bewerken]