Bronk in Eijsden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Bronk van Eijsden (Limburgs: Broenk ien Eèsjde) is een van oorsprong katholieke, cultuur-historische traditie in de Nederlandse plaats Eijsden. Het jaarlijks terugkerende feest vindt plaats twee weken na Pinksteren.

Beschrijving[bewerken]

Bielemannen en muziekkorps in de processie

Het woord 'bronk' betekent in een aantal Limburgse dialecten processie. Daar ligt ook de oorsprong van het Eijsdense feest. De feestelijkheden beginnen op zondagmorgen met de sacramentsprocessie, waarbij de dorpspastoor de monstrans met het Allerheiligste meedraagt, begeleid door diverse (religieuze) groepen en muziekkorpsen. Daarna begint de kermis, die twee à drie dagen duurt, met onder andere reidansen. Deze reidans, cramignon genaamd, is een gebruik dat is overgewaaid uit het nabijgelegen Wallonië.

In de oude kernen van Caestert en Breust wordt tevens de Bronkmaandag gevierd. In Caestert organiseert de jonkheid van Caestert (jongeren boven de 16 uit de kernen Laag-Caestert, Hoog-Caestert, Withuis en de omgeving van het station) het feest. In Breust is dat de jonkheid van Breust (oude kern Breust, Poelveld en Mariadorp). Bronkdinsdag viert de Jonkheid van Eijsden (kern Eijsden en Plan Noord) haar eigen feest.

Documentaire over de Bronk[bewerken]

Reidansen tijdens de bronk

De Eijsdense bronk is een diep in de gemeenschap geworteld feest. In 1996 werd deze cultuur-historisch traditie vastgelegd door Thei Boosten en Will Haenen in de vorm van een documentaire. Voor die gelegenheid werd door Laur Rutten het zogenaamde Bronklied gecomponeerd, dat na het verschijnen van de film een blijvende populariteit in Eijsden verwierf.