Bronsbeeldgieterij Binder B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bronsbeeldgieterij Binder B.V.
Bert Binder (rechts) en John Hiers
met een beeld van Eja Siepman van den Berg (1992)
Oprichting 1923
Oprichter(s) A.N. Binder
Land Nederland
Hoofdkantoor Haarlem
Producten Bronzen beelden
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bronsbeeldgieterij Binder B.V. in Haarlem is een Nederlandse onderneming, gespecialiseerd in bronsgieten.

De in Duitsland geboren Albert N. Binder (1890-1955) richtte in 1923 gieterij De Plastiek op, later bekend als Bronsgieterij A. Binder of Binder & Schmidt. Binder gebruikt voor het bronsgieten de zeldzame methode van zandgieten met Brusselse aarde. Het was voor de Tweede Wereldoorlog het enige bedrijf in Nederland dat de beelden in elkaar laste, in plaats van de delen aan elkaar te schroeven waarbij naden overbleven.[1]

De bronsgieterij heeft in de loop der jaren werk gegoten voor onder anderen Mari Andriessen, Charles Eyck, Auke Hettema, Nic Jonk, Hildo Krop, Truus Menger-Oversteegen, Charlotte van Pallandt, Eja Siepman van den Berg, Joost van den Toorn, Kees Verkade en Wladimir de Vries.[2] Dat kan gaan om klein werk als penningen of groter werk als standbeelden. Voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel goot het bedrijf het beeld Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen van Olivier Strebelle, dat twaalfenhalve meter lang en vijf meter hoog is en waarin zevenenhalve ton brons is verwerkt.[3] Het kreeg na de tentoonstelling een plek langs de Maas in Namen.

Huidige directeur is Bert Binder, kleinzoon van de oprichter. In 1997 werd dochteronderneming Binder Art Services B.V. opgericht. Deze houdt zich bezig met instandhouding en beheer van kunstwerken in de openbare ruimte.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]