Broodbeleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chocoladepasta als broodbeleg

Broodbeleg (in België ook toespijs of bijval) is dat waarmee brood wordt 'versierd', door het te besmeren en/of er iets op te leggen. De smaak van brood wordt hierdoor verrijkt en de voedingswaarde neemt toe. Veelal wordt het brood eerst bestreken met een laagje boter of margarine om het geheel smeuïger te maken, vooral in combinatie met strooibaar beleg, plakjes kaas en vleeswaren. In vroeger tijden werd brood vaak niet belegd. Op enig moment is men in sommige streken boterhammen gaan beleggen, aanvankelijk met vet zoals boter of reuzel, maar ook met kaas, vleeswaar, groente, zoetigheid en andere producten.

De variatiemogelijkheden bij broodbeleg zijn schier eindeloos (zie bijvoorbeeld smørrebrød en sandwich). Als broodbeleg worden vaak gebruikt:

Voor de meeste dierlijke producten zijn in de 20e en 21e eeuw ook vegetarische of veganistische (vegan) alternatieven ontwikkeld, zoals vegan paté, filet Americain, boterhamworst, kipfilet en andere vegan 'vleeswaren', en vegan kaas en roomkaas en andere vegan 'zuivelproducten'.[1]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek broodbeleg in het WikiWoordenboek op.