Broodclipje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broodclipje
Broodclipjes in verschillende kleuren

De broodclip, ook wel broodzaksluiting of broodzaksluiter genoemd, is een sluiting voor plastic zakken, veelal een broodzak of een plastic fruitzak. De broodclip is gemaakt van plastic en kan in de uitsparing een plastic zak klemmen. Wanneer de broodzak goed gesloten wordt, is de inhoud langer houdbaar. De productiedatum of de houdbaarheidsdatum kunnen op de clip worden gestempeld.

Voor het sluiten van de filmzakken is (semi-)automatische zaksluitapparatuur op de markt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het broodclipje zou in 1952 zijn uitgevonden door de Amerikaan Floyd G. Paxton (1918-1975) toen hij een zakje pinda's wilde sluiten en daarvoor met zijn zakmes van een oude kartonnen creditcard een klemmetje sneed. Hij ontwikkelde een machine die zulke klemmetjes van plexiglas vervaardigde, maar slaagde er niet in een patent op de broodclipjes vast te laten leggen.

In 1961 vestigde hij een bedrijf, de Kwik Lok Corporation (van 'Quick Lock', "snelle sluiting") in Yakima (Washington), dat als eerste broodclips uit plastic ging vervaardigen.

Alternatieven[bewerken | brontekst bewerken]

De broodclip is slechts een van vele sluitingen voor een plastic zak. Zo kan een zak ook worden gesloten door een knoop in de zak te leggen of met plakband af te sluiten. Ook zijn er broodzakken met geïntegreerde sluiting, zoals een touwtje.