Broodje smos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broodje smos
Smoske met ham
Serveertemperatuur koud
Type lunch
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een stuk stokbrood belegd met kropsla, hardgekookt ei, tomaat, mayonaise, augurk met een beleg of salade naar keuze (bv. ham, kaas, ham en kaas of krabsalade en dergelijke). De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent. Er wordt tussen het broodje zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak gemorst wordt. In sommige delen van het land wordt de term "smos", zonder het suffix -ke, vaker gebruikt. In Wallonië wordt de benaming "dagobert" gebruikt, en in Brussel "sandwich club".

Het broodje wordt eerst besmeerd met mayonaise en vervolgens belegd met bv. kaas en/of ham, kropsla, tomaat, augurk en schijfjes hardgekookt ei.

In de meeste regio's gebruiken ze het woord smos voor een broodje zonder kaas en ham maar met groente. In dat geval bestel je een smos en zeg je het beleg wat er op gaat erna (bijvoorbeeld een smos kaas of smos ham). Enkel populaire variaties zijn bijvoorbeeld smoske krabsalade, smos kip-curry of smos tonijnsla. Ook zijn er varianten waarbij men frituurproducten zoals een curryworst (smos curryworst) of Mexicano (smos Mexicano) tussen het broodje legt. Waar een gewoon smoske enkele uren bewaard kan worden, moeten de laatsten warm worden gegeten.

Andere variaties kan je terugvinden in de bv. de saus, zo kan de mayonaise worden vervangen door een andere saus. Of in het toevoegen of weglaten van bv. groenten. (bv Smos kip met extra worteltjes, geen tomaat en cocktailsaus).

In West- en Oost-Vlaanderen betekent een broodje smos een broodje met ham en kaas.

Het broodje heeft overeenkomsten met het Nederlandse broodje gezond.