Brookesia desperata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brookesia desperata
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Vrouwtje
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia desperata
Glaw, Köhler, Townsend & Vences, 2012
Mannetje
Mannetje
Afbeeldingen Brookesia desperata op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brookesia desperata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Brookesia desperata is een kameleonsoort uit het geslacht kortstaartkameleons (Brookesia) die voorkomt op Madagaskar.[1] De soort werd voor het eerst beschreven door Frank Glaw, Jörn Köhler, Ted M. Townsend & Miguel Vences in 2012.

Naamgeving[bewerken]

De soortaanduiding desperata is afkomstig van het Latijnse "desparatus", wat "wanhopig" betekent. Het verwijst naar de overlevingskansen van de soort: het dier leeft in een oud natuurreservaat, maar zijn leefgebied is in de praktijk nauwelijks beschermd en wordt vernield.

Voorkomen[bewerken]

De enige plaats waarvan de soort bekend is, is de zuidkant van het reservaat Forêt d'Ambre in het noorden van Madagaskar. Hun rustplaats 's nachts bestaat uit kleine takken of bladeren op 5 tot 100 centimer hoogte in het regenwoud.

Kenmerken[bewerken]

Vrouwtje met stresskleur en eieren

Exemplaren van B. desperata kunnen circa 48 millimeter lang worden met een lijf van 25 à 30 millimeter. In stresssituaties kan de kameleon snel van kleur veranderen. Hij krijgt dan een brede, vage streep op de buik die afsteekt ten opzichte van de donkere flanken. In stress heeft de soort op de bovenkant van de kop, rug en staart een lichtgrijze kleur. De zijkanten van het lijf zijn beige, bruin tot donkerbruin met enkele donkerbruine stippen. De ledematen zijn nagenoeg volledig donkerbruin. Zonder stress zijn de meeste delen van het lijf beige, met een iets lichter gekleurd oppervlak voor de ogen en rond de ruggengraat. Mannetjes hebben een iets dikkere aanhechting van de staart aan het lijf dan de vrouwtjes.

Fylogenie[bewerken]

De beschrijvers maakten aan de hand van mitochondriaal DNA de volgende stamboom voor het geslacht Brookesia, waarin B. desperata werd opgenomen:

 Brookesia minima-groep 



 B. ramanantsoai



 B. exarmata



 B. dentata





 B. minima




 B. karchei



 B. peyrierasi








 B. tuberculata



 B. confidens





  B. micra




 B. tristis



 B. desperata






Bronvermelding[bewerken]