Brouwerij De Molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brouwerij De Molen
Brouwerij De Molen
Algemene informatie
Locatie Bodegraven
Eigenaar Swinkels Family Brewers
Oprichting 2004
Jaarlijkse productie 500-900 hl
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij de Molen is een ambachtelijke bierbrouwerij, destilleerderij en restaurant in het Zuid-Hollandse Bodegraven. De brouwerij bevindt zich in een historische windmolen genaamd De Arkduif uit 1697. In de molen bevindt zich naast de brouwerij ook het restaurant en een winkel met bieren en streekproducten.

In 2004 stichtte Menno Olivier de brouwerij in Bodegraven. Daarvoor werkte hij bij enkele kleine brouwerijen, het laatst bij Stadsbrouwerij De Pelgrim in het Rotterdamse Delfshaven. Hij zag het als zijn missie om het brouwen van ambachtelijke streekbieren en de vergane Nederlandse biercultuur in ere te herstellen. Dit hand in hand gaand met de promotie van streekproducten.

Brouwerij de Molen gebruikt voor de bieren veelal opvallende namen, bestaande uit twee woorden, gebaseerd op Nederlandse spreekwoorden en gezegden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hel & Verdoemenis, Heen & Weer, Hemel & Aarde en Vuur & Vlam. Typisch voor de brouwerij zijn de rookbieren.

De brouwerij produceert een groot aantal verschillende bieren waarvan het grootste deel maar eenmaal per jaar of zelfs eenmalig wordt gebrouwen. De bierstijlen zijn vooral gebaseerd op de nieuwe stijlvarianten, zoals deze door kleine Amerikaanse brouwerijen ontwikkeld zijn. Dit zie je ook terug bij nieuwe kleine brouwerijen in Scandinavië en België. Brouwerij de Molen heeft in een aantal samenwerkingsverbanden met dergelijk nieuwe brouwerijen bieren geproduceerd. Voorbeeld van deze brouwerijen zijn Mikkeller (Denemarken), De Struise Brouwers (België), Haandbryggeriet (Noorwegen) en Närke (Zweden).

Technische informatie[bewerken | brontekst bewerken]

De gebruikte brouwinstallatie is zeer klein met slechts 5 hectoliter per brouwsel. De totale jaarproductie ligt tussen de 500 en 900 hl. Als gisttanks worden aangepaste melktanks gebruikt. Het bottelen gebeurt grotendeels handmatig in flessen met een inhoud van 18, 33 en 75 centiliter. Brouwsels die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen worden gedestilleerd voor hun bierlikeur.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gold Award voor 10e beste brouwerij ter wereld door Ratebeer in 2010[1]
  • PINT lekkerste winterbier 2010 voor Lood & Oud IJzer[2]
  • Gouden medaille op het Stockholm Beer & Whisky festival 2009[3]
  • PINT lekkerste winterbier 2008 voor Tsarina Esra Imperial Porter[4]
  • PINT Zilveren Knuppel voor Menno Olivier[5]
  • 2e plaats Lekkerste Bockbier van Nederland 2007[6]

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 nam Bavaria N.V., het latere Swinkels Family Brewers, een belang van 35 procent in Brouwerij de Molen. In 2019 kocht het Lieshoutse bedrijf de resterende 65 procent. Brouwerij de Molen blijft zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen en brouwen van zijn speciaalbieren. SFB stelt zijn technische expertise en distributiekanalen ter beschikking aan Brouwerij de Molen.[7]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]