Brouwerij Omer Vander Ghinste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwerij Omer Vander Ghinste
De brouwerij
De brouwerij
Algemene informatie
Locatie Bellegem (Kortrijk)
Eigenaar familie Vander Ghinste
CEO Omer-Jean Vander Ghinste
Oprichting 1892
Productie 100.000 hl/jaar (2018)[1]
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Voormalig Ghinst pils, Bellegems Bruin
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
De brouwzaal met koperen ketels

Brouwerij Omer Vander Ghinste, van 1976 tot 2014 Brouwerij Bockor geheten, is een Belgische familiebrouwerij te Bellegem (deelgemeente van de stad Kortrijk).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1892 kocht Remi Vander Ghinste een huis met brouwerijgebouwen voor zijn zoon Omer. Dit betekende de start van de familiebrouwerij. Het eerste bier dat gebrouwen werd, was Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste oud bruin). Omer Vander Ghinste huwde daarna met Marguerite Vandamme, kleindochter van Felix Verschuere, die eigenaar was van Malterie en Brasserie Le Fort (vernoemd naar de oude citadel of het Fort nabij de brouwerij aan het Plein).[2] Door het vroegtijdig overlijden van haar ouders en grootvader erfde Marguerite in 1911 het bedrijf van haar grootvader. Dit betekende een plotse, forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer Vander Ghinste. (In 2013 werd het bier Brasserie LeFort uitgebracht als eerbetoon aan deze vroegere brouwerij.) In die tijd hadden bieren nog geen echte naam. Daarom werden ze bieren Omer Vander Ghinste genoemd. Dezelfde Marguerite gaf de raad alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen "Omer" te noemen: de brouwerij plaatste glas-in-loodramen in de cafés met daarin verwerkt "Bieren Omer Vander Ghinste". Als de naam Omer behouden bleef, konden de ramen ook blijven.

In 1911 werd in de Doorniksewijk te Kortrijk een uitbreiding gebouwd onder de leiding van architect Jan Vanhoenacker. Hierin waren kantoren en een afvullerij gevestigd.

Vanaf 1931 werd gebrouwen onder de opgerichte nv Groote brouwerij Omer Vander Ghinste. In 1934 is de lancering van "Bockor", een samenstelling van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint. Bockor Pils staat voornamelijk sterk in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen. Het bier werd in 1938 onderscheiden met de gouden medaille op het Internationaal Voedingsinstituut te Amsterdam. In 1977 werd de brouwerij naar dit pilsmerk vernoemd.

Bij het overlijden van Omer Remi Vander Ghinste in 1961 wijzigde de nv in een pvba en werd er ook gestopt met zelf te mouten. De mouterij werd in 1964 gesloopt om plaats te maken voor magazijnen.

Anno 2013 bedraagt de omzet circa 42.000 hl/jaar.

De brouwerij kondigde in 2014 aan dat ze zich weer tot Brouwerij Omer Vander Ghinste zou omdopen. De familie Vander Ghinste, intussen aan de vijfde generatie toe, wil het familiekarakter meer in de kijker stellen.[3]

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]