Brouwerij Smisje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brouwerij Smisje in Mater
Portaal Bier

Brouwerij Smisje, vroeger Brouwerij De Regenboog, is met een brouwcapaciteit van 2000 liter per brouwsel een van de kleinste ambachtelijke brouwerijen in België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij werd opgericht in 1995 door Johan Brandt en was tot 2008 gelegen in het West-Vlaamse Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. Voornamelijk omwille van het gebrek aan de nodige ruimte voor uitbreiding (de brouwcapaciteit bleef beperkt tot 320 liter per brouwsel), verhuisde de brouwerij in 2009 naar Mater, een deelgemeente van Oudenaarde.[1] Deze verhuis bracht ook de officiële naamsverandering van De Regenboog naar Smisje met zich mee. In 2010 werd beslist alle bestaande bieren behalve het Kerstbier te doen verdwijnen uit het assortiment en het nieuwe bier Smiske te lanceren. De oudere Smisje-bieren werden echter zo gewaardeerd dat een aantal mensen een Facebook-groep opzette om de bieren toch nog te laten brouwen.[2] Op aanvraag van de regelmatige bezoekers besluit in 2011 de brouwer ook Smiske Bruin te brouwen.

De experimentele brouwerij exporteert ruim 50% van haar productie naar onder meer de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Spanje en Denemarken.

De bieren van deze brouwerij mogen sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" dragen. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop.[3]

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige bieren:

Onder meer onderstaande bieren werden in het verleden (bij gelegenheid) gebrouwen in deze brouwerij :

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]