Brouwerij Timmermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij Timmermans
Timmermans 39.jpg
Algemene informatie
Locatie Itterbeek
CEO Anthony Martin
Oprichting 1702
Productie 15.000 hl
Brouwmeester Willem Van Herreweghen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij Timmermans is een Belgische brouwerij van lambiek in het Vlaams-Brabantse Itterbeek, een deelgemeente van Dilbeek.

Historiek[bewerken]

1702: Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans Lambiek, en dit al meer dan 300 jaar, namelijk sinds 1702.

De brouwerij, die door Jan Vandermeulen werd draaiende gehouden, was toen gekend onder de naam Brouwerij «De Mol» en was niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, fruitkwekerij, mouterij en café.

20st eeuw: Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (6de generatie) de naam in «Brouwerij Timmermans».

1985: Sinds 1985 wordt Bourgogne des Flandres, een doordachte blend van bruin bier van hoge gisting met de beste spontaan gegiste lambiek, bij brouwerij Timmermans gebrouwen.

Brouwerij Timmermans, dé oudste Belgische en nog steeds actieve lambiekbrouwerij, brouwt ook vandaag nog lambiek volgens de unieke methode van «spontane gisting», een methode die vandaag de dag nog slechts wordt toegepast door ongeveer 6 brouwerijen ter wereld. Al deze brouwerijen bevinden zich in de nabijheid van Brussel.

1993: De brouwerij wordt lid van de «Martin’s Finest Beer Selection®»

2009: Sinds september 2009 opende brouwerij Timmermans zijn historisch museum en biedt het zijn bezoekers de kans om op indrukwekkende wijze kennis te maken met één van de meest unieke Belgische brouwtradities. Daarnaast is er ook een expositie van 100 jaar geschiedenis «Martin’s Finest Drinks Company®» te bezichtigen.

2013:Timmermans Oude Gueuze wint de Zilveren Medaille op WBA 2013

2015:Timmermans Oude Gueuze wordt uitgeroepen tot ‘World’s Best Sour Beer’ op de prestigieuze World Beer Awards 2015 en mag zich dus trots de beste oude gueuze ter wereld noemen.

het brouwproces[bewerken]

De brouwzaal[bewerken]

De graansilo's : Deze silo’s kunnen tot 30.000 kg graan bevatten. Ze werden onlangs terug in gebruik gesteld om op die manier de omslachtige handenarbeid te verminderen en om een grotere voorraad te kunnen opslaan. Met het systeem van de schroef van Archimedes worden de granen automatisch overgebracht naar de graanmolens.

De graanmolens : De oude maalmolen dateert uit het begin van de 19de eeuw en is nu vervangen door de pletmolen (anno 1911). Dit «nieuwe» systeem, op basis van cilinders, zorgt ervoor dat het jasje rond het graan (dat nodig is bij het filteren van het «wort») niet verscheurd wordt.

De meeltremel : Hierin worden de gemalen grondstoffen (mout & tarwe) opgeslagen alvorens in de roerkuip terecht te komen.

De warmwaterketel : Hierin wordt het water opgewarmd tot ongeveer 90°C.

De roerkuip met madammensysteem.

De filterkuip[bewerken]

(anno 1950, van het merk D’Hondt) : Hierin wordt het «wort» samen met het graan uit de roerkuip zorgvuldig gefilterd. Men laat het brouwsel eerst rusten, zodat het graan kan bezinken en op de geperforeerde bodem een natuurlijke filterlaag vormt. Onderaan de filterkuip zitten regelbare filterkranen. Via deze kranen wordt het gefilterde «wort» terug naar de kookketel gevoerd om er vervolgens gekookt te worden. Op het einde van de filtratie wordt de filterkuip uitgeloogd met heet water. Op die manier wordt het maximaal aantal suikers uit de granen gehaald. Deze suikers zullen immers bij de gisting omgezet worden in alcohol.

Het koelschip[bewerken]

Dit is één van de belangrijkste stappen in het brouwen van Lambiek. Hier gaat het bier op een natuurlijke wijze afkoelen tot 20°C. Dit is van cruciaal belang, omdat het contact met de omgevingslucht ervoor zorgt dat o.a. de twee onontbeerlijke micro-organismen «Brettanomyces Bruxellensis» en «Brettanomyces Lambicus» zich gaan vermengen met het «wort». Zo komt het procedé van de spontane gisting (dus zonder enige toe- voeging van gist) tot stand. Dit fenomeen, voor het bekomen van de unieke Lambiek, doet zich enkel in een straal van 15 km rond Brussel voor, waarom is zelfs voor de grootste onderzoekers nog steeds een mysterie.

De rijpingszaal[bewerken]

Het is naar deze plaats dat men het «wort» na koeling overbrengt. Er zijn hier twee soorten vaten: Foeders (6500 liter) en Pijpen (650 liter). Beide soorten zijn vervaardigd van 100% eikenhout of kastanjehout. Alle Lambiek gist en rijpt in foeders of in pijpen.

Het volledige gistingsproces neemt 2 à 3 jaar in beslag. Heel wat fermenten moeten immers omgevormd worden.

De brouwerij vandaag[bewerken]

Brouwerij Timmermans is lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en de Belgian Family Brewers.

De brouwerij heeft een aparte status binnen de John Martin-groep die zijn andere bieren invoert of bij andere brouwerijen laat produceren, en bij Timmermans laat bottelen.

Brouwingenieur is tegenwoordig Willem Van Herreweghen, ooit aan de slag bij Brouwerij Palm en oprichter van Geuzestekerij De Cam. De brouwerij had in 2006 een productiecapaciteit van 15.000 hectoliter en was daarmee een van de grootste lambiekbrouwerijen. Circa 40% van de productie is bestemd voor de export.

In de brouwerij werd in 2009 een biermuseum geopend. Het gebouw is in 2012 geïnventariseerd als onroerend erfgoed.

Bieren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]