Brouwerij Tuborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwerij Tuborg
Carl Frederik Tietgen, oprichter van Tuborg
Algemene informatie
Locatie Vlag van Denemarken Kopenhagen
Eigenaar Carlsberg
Oprichting 1873
Bieren
Actieve bieren Tuborg
Portaal  Portaalicoon   Bier
Denemarken

Brouwerij Tuborg is een Deense brouwerij, die in 1873 gesticht werd door Carl Frederik Tietgen. Sinds 1970 maakt het deel uit van Carlsberg. De brouwerij werd gesticht in Hellerup, een voorstadje van Kopenhagen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Tuborg produceerde in eerste instantie lagerbier voor de Deense markt. Het fuseerde in 1894 met United Breweries en vervolgens ging het in 1903 een samenwerkingsverband aan met Carlsberg. In 1970 werd United Breweries overgenomen door Carlsberg. Tegenwoordig produceert Tuborg bier voor de export en maakt het diverse producten voor binnen- en buitenland. In 2008 kondigde Tuborg aan samen te gaan werken met Reading en Leeds Festivals en de belangrijkste "bierpartner" van het festival te worden; deze functie was eerder toebedeeld aan Carling. In 2009 werd een exclusieve overeenkomst gesloten met The Download festival om ook daar de officiële sponsor te worden.[1] De naam Tuborg komt van de naam "Tuesborg" (kasteel van Thues), wat vanaf 1690 de naam van een herberg was, die in de omgeving van de brouwerij stond. Deze naam bleef behouden in de lokale plaatsnamen "Lille Tuborg" en "Store Tuborg" en werd uiteindelijk de naam van de brouwerij die op die plek opgericht werd. De straat Tuborgvey in Kopenhagen is genoemd naar de brouwerij Tuborg en is de straat waar de oorspronkelijke brouwerij stond.

Tuborg verkoopt een groot aantal biermerken in 31 landen onder de naam Tuborg, waaronder Tuborg Green, Tuborg Lemon, Tuborg Christmas beer, Tuborg Gold, Tuborg Red, Tuborg Twist en Tuborg Black. Tuborg Gold wordt veel verkocht in Denemarken en Zuid-Zweden. Tuborg Green is erg succesvol als merk in Oost-Europa, met name in Rusland, waar het merk het grootste internationale biermerk van het land is. Een deel van het succes van het merk is te danken aan de activiteiten die Tuborg ontplooit in de richting van muziekfestivals maar ook omdat het merk een van de eerste was die het zogenaamde ringdop-systeem lanceerde bij de flesjes. In Denemarken is Tuborg ook bekend door biermerken zoals Tuborg Red (het oudste merk) en verschillende frisdranken zoals Tuborg Squash met sinaasappelsmaak.

Tuborg staat ook bekend om hun grote blikken met bier. In Duitsland verkopen ze bijvoorbeeld 1 liter blikken in de supermarkt.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]