Brouwerij Wielemans-Ceuppens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bij de brouwerij voor WO I
Wiels gebouw, Brussel
Hotel Métropole rond 1920, Brussel
BRASS, de machinezaal van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Van Volxemlaan 364 te 1190 Vorst.

De Brouwerij Wielemans-Ceuppens was een Brusselse bierbrouwerij.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lambert Wielemans en zijn echtgenote sinds 1838, Ida Ceuppens, kochten in 1862 de brouwerij Riche-Soyez in de Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, lichtblond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en kon men spreken van een florerende brouwerij. In 1930 werd een nieuw hoofdgebouw betrokken.

Prosper Wielemans zocht vervolgens nieuwe uitdagingen en vond die op het Brouckèreplein waar hij Café Métropole begon, om er zijn bier te slijten. Toen de aanpalende spaarbank verdween, besloot Prosper er een hotel te bouwen: het Hotel Métropole, ontworpen door Alban Chambon.

In 1931 vierde de brouwerij dat zij 50 jaar gevestigd was te Vorst. Het is de toenmalige burgemeester van Vorst, Léon Wielemans, die bij die gelegenheid zijn vader Prosper hartelijk omhelsde.

Om Wiel's in de publiciteit te houden was het bedrijf van 1962 tot en met 1966 cosponsor van de Belgische wielerploeg Groene Leeuw. De uitstraling was groot, de ploeg behaalde in die periode klinkende overwinningen zoals Gilbert Desmet die in 1964 de klassieker de Waalse Pijl won, of eindwinst in de Ronde van Zwitserland met Hans Junkermann, de Ronde van Valencia met Fernando Manzaneque, twee maal de Tour du Nord met André Messelis in 1962 en Willy Van den Eynde in 1965 en twee maal de Vierdaagse van Duinkerke met Gilbert Desmet in 1964 en Gustaaf De Smet het jaar daarop. De ploeg behaalde in die periode ook zes ritwinsten in de Ronde van Frankrijk.

In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart.