Brouwerij en stokerij Wilderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brouwerij Wilderen)
Brouwerij en stokerij Wilderen
Brouwerij en stokerij Wilderen
Algemene informatie
Locatie Wilderen
Eigenaar Mike Janssen & Roniek Van Bree
Oprichting 2011
Jaarlijkse productie 22 hl/brouwsel
Bieren
Actieve bieren Wilderen Goud, Tripel Kanunnik, Wilderen Cuvée Clarisse, Wilderen Kriek
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij en stokerij Wilderen is een Belgische brouwerij gelegen te Wilderen in de provincie Limburg. De brouwerij is gevestigd in de historische Hoeve Nicolaï, aan Wilderenlaan 8.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste delen van de hoeve gaan terug tot 1665. In 1773 werd deze hoeve nog uitgebreid met een zeer grote vakwerkschuur. Het complex werd begin 20e eeuw sterk verbouwd.

Het poortgebouw is 17e-eeuws, en het woonhuis is van 1921.

Vanaf 1890 werd de boerderij uitgebreid met een landbouwstokerij. Deze had mout als grondstof en leverde alcohol aan tal van jeneverstokerijen door heel België. Van 1905 tot 1906 kreeg deze stokerij een meer industrieel karakter. Er werd een hoog industriegebouw toegevoegd. Initiatiefnemer was toenmalig burgemeester van Wilderen, Nicolaï. Vandaar de huidige naam van de hoeve. In 1913 kwam er een grote rectificeerkolom om een zuiverder product te vervaardigen. Ook was er een stoommachine met stoomketel (uit 1905) van 40 pk, die ook elektriciteit opwekte en deze aan het dorpje leverde. Aangezien er 's nachts niet gestookt werd, moest de overdag geproduceerde elektriciteit daartoe deels in accu's worden opgeslagen. De installatie bleef werken tot 1939, werd in 1945 nog korte tijd opnieuw opgestart, doch staakte het bedrijf weer eind 1946 wegens gebrek aan grondstoffen. De installatie werd nooit ontmanteld en heeft tegenwoordig een monumentale waarde.

De brouwerij was er al vanaf 1642. Het betrof een kleinschalige brouwerij, zoals die zich op menige grote hoeve bevond. Later kwamen hier het bakhuis, de wasserij en de wasserij van de hoeve.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 kochten Mike Janssen en Roniek Van Bree deze Haspengouwse boerderij en restaureerden de, sterk in verval geraakte, gebouwen.

Er werd een nieuwe brouwerij van Italiaanse makelij en distilleerderij geïnstalleerd en sinds augustus 2011 brengt men twee bieren, een jenever (Wilderen Graanjenever), een gin (Double You Gin) en een derde destillaat (Wilderen Eau-de-Bière) op de markt, later volgden twee nieuwe bieren (Wilderen kriek, 2012 en Cuvée Clarisse, 2013) en in 2014 brachten ze een whisky (Wild Weasel) uit. Nog later kwamen ook Wilderen Wiggle en een rum (Omerta) uit.

Brouwmeester Roland Vanderlinden brouwt telkens brouwsels van 22 hl en de vijf gist- en lagertanks hebben een totale capaciteit van 220 hl. In 2013 werden er 3 gisttanks bijgeplaatst die de capaciteit verhogen tot 670 hl.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Bieren Wilderen

Distillaten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brouwerij Wilderen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.