Brouwerslust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.
Brouwerslust
Suikerplantage Livorno, Suriname.

Brouwerslust is de naam van een voormalige plantage in Suriname. Brouwerslust ligt in het district Commewijne aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Kroonenburg en Nut en Schadelijk. De plantage is omstreeks 1745 aangelegd door Wesselius Brouwer en Frans Laurens Wried. Wried was al eigenaar van plantage Wriedijk aan de boven-Commewijne. De plantage werd aangelegd als een koffieplantage. Zoals zoveel plantages in dit gebied werd de oorspronkelijke 500 akkers al snel uitgebreid tot 725 akkers.

Marcellus, de zoon van Brouwer, trouwde met Susanne Elisabeth Winne, de weduwe van Nicolaas Lemmers. Het is dan ook niet vreemd dat niet alleen Brouwerslust Brouroe werd genoemd, maar ook de plantages De Lemmert aan de Motkreek en L’Aventure aan de Cottica. Beide waren namelijk het eigendom van Lemmers. Anna Catharina Wried, een familielid van Frans Laurens, was getrouwd met Walter Kennedy. Kennedy was lid van het Hof van Politie en Crimineele Justitie. Hun zoon, Hugo Jan, wordt de volgende eigenaar van Brouwerslust. Hij was ook enige tijd eigenaar van de buurplantage Kroonenburg. Tot 1843 stond de zoon van Hugo Jan, Archibald Henry Francis, als eigenaar vermeld. Bij de emancipatie in 1863 is Coenraad Isaac van West de eigenaar. Hij woonde in Brussel en was tevens eigenaar van de plantages Livorno, Bodenburg en de buurplantage Nut en Schadelijk. Daarna werd E.M. Curiel, oom van Augusta Curiel, de eigenaar. Zoals de meeste plantages in dit gebied schakelde hij over op cacao en banaan.

In 1925 is Asoi Johan Ho-Sam-Sooi de eigenaar. Omstreeks 1888 kwam de eerste Ho-Sam-Sooi genaamd Asoi, uit Kanton, naar Suriname om er als contractarbeider te werken op de toenmalige plantages. Asoi bleek, zoals de meeste Chinezen, niet erg geschikt voor het harde werken op de plantages. Al spoedig begon hij een eigen straathandeltje en binnen de kortste keren opende hij zijn eigen winkel in Paramaribo. Chinezen mochten in die tijd hun vrouwen niet meenemen naar Suriname en daarom trouwde Asoi met een ex-slavin en kreeg daar drie kinderen mee: Alex, Georgina en Asoi Johan.
Asoi Johan leerde voor planter op Brouwerslust waar hij enkele jaren later directeur werd. Oscar Ho-Sam-Sooi, de zoon van Asoi Johan heeft veel schilderijen gemaakt met Brouwerslust als onderwerp. Hij heeft zijn artistieke kwaliteiten niet van een vreemde. Zijn grootvader was de bekende Surinaamse schilder G.G.T. Rustwijk, die ook bekend werd om zijn gedicht over de gevreesde krullotenziekte. De acteur en regisseur Mike Ho-Sam-Sooi is de zoon van Oscar. Hij deelt dit plantageverleden met Katja en Birgit Schuurman wier voorouders op de nabijgelegen plantage Elisabeth's Hoop woonden. In de jaren dertig werd er door M. de la Parra koffie, cacao en maïs geteeld.

Trivia[bewerken]

In Suriname was Brouwer de bijnaam voor een hoge cilindervormige hoed. Deze bijnaam scheen afgeleid te zijn van de hoge schoorsteen van de plantage Brouwerslust.