Bruckner Orchester Linz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Bruckner Orchester Linz (BOL) is het symfonie- en opera (muziek)orkest van de Oostenrijkse stad Linz.

Geschiedenis[bewerken]

Uit het toenmalige Linzer Theaterorchester, dat in 1938 in een Reichsgauorchester getransformeerd werd, ontstond tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog het Linzer Theater- und Symphonieorchester, dat in 1967 onder de chef-dirigent Kurt Wöss de naam Bruckner Orchester Linz (BOL) kreeg. Sindsdien gold het als een van de leidende orkesten in Oostenrijk. Anton Bruckner, de naamgever van het orkest, was afkomstig uit Opper-Oostenrijk in de buurt van Linz (Ansfelden in het district Linz-Land). Zijn symfonieën horen uiteraard tot het basisrepertoire van het orkest. Het orkest maakte vele opnamen van deze symfonieën, vooral met gastdirigent Kurt Eichhorn.

Activiteiten[bewerken]

Het BOL speelt zowel opera-uitvoeringen in de orkestbak van het Linzer Landestheater, als symfonische concerten, vooral in het Brucknerhaus. Het orkest treedt ook op in andere plaatsen binnen en buiten Oostenrijk, veelal in het kader van producties van het Landestheater.

Dirigenten[bewerken]

Chef-dirigenten:

Onder anderen Clemens Krauss, Hans Knappertsbusch, Sergiu Celibidache, Christoph von Dohnányi, Horst Stein en Franz Welser-Möst waren gastdirigenten van het BOL. Momenteel is Heinrich Schiff eerste gastdirigent van het BOL.

Externe links[bewerken]