Bruckner Orchester Linz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Bruckner Orchester Linz (BOL) is het symfonie- en opera (muziek)orkest van de Oostenrijkse stad Linz.

Geschiedenis[bewerken]

Uit het toenmalige Linzer Theaterorchester, dat in 1938 in een Reichsgauorchester getransformeerd werd, ontstond tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog het Linzer Theater- und Symphonieorchester, dat in 1967 onder de chef-dirigent Kurt Wöss de naam Bruckner Orchester Linz (BOL) kreeg. Sindsdien geldt het als een van de leidende orkesten in Oostenrijk. Anton Bruckner, de naamgever van het orkest, was afkomstig uit Opper-Oostenrijk in de buurt van Linz (Ansfelden in het district Linz-Land). Zijn symfonieën behoren tot het basisrepertoire van het orkest, dat ze vele malen opnam, vooral met gastdirigent Kurt Eichhorn.

Activiteiten[bewerken]

Het BOL speelt zowel opera-uitvoeringen in de orkestbak van het Linzer Landestheater, als symfonische concerten, vooral in het Brucknerhaus. Het orkest treedt ook op in andere plaatsen binnen en buiten Oostenrijk, veelal in het kader van producties van het Landestheater.

Dirigenten[bewerken]

Chef-dirigenten:

Onder anderen Clemens Krauss, Hans Knappertsbusch, Sergiu Celibidache, Christoph von Dohnányi, Horst Stein, Franz Welser-Möst en Heinrich Schiff zijn als vaste gastdirigent met het BOL opgetreden.

Externe links[bewerken]