Brug 1447

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug 1447
Brug 1447 (juni 2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Zuidoost
Overspant siergracht
Doorvaarthoogte 1,20 -NAP m
Doorvaartbreedte 5,25 m
Brugnummer 1447
Bouw
Bouwperiode 1983
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers
Weg Salenteinpad
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) onderbouw: Dirk Sterenberg
Dienst der Publieke Werken
bovenbouw: Haasnoot Bruggen
Materiaal beton, hout
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 1447 is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam Zuidoost.

De voetbrug is gebouwd rond 1983 tussen twee door een gracht gescheiden buurtjes, beide in Reigersbos-Zuid gelegen. Ze ligt in het oostelijke verlengde van het voetpad Salenteinpad, daar waar ze het Abcouderpad kruist; aan de oostzijde landt ze in het Singravenpad.

In 1982 maakte architect Dirk Sterenberg van de Dienst der Publieke Werken het ontwerp voor deze oeververbinding. Het maakte deel uit van een pakket aan bruggen in de wijken Gein III en IV, allemaal van de hand van Sterenberg, zie bijvoorbeeld ook de Jos Gemmekebrug. De brug steunt op betonnen landhoofden met dito borstweringen. Om de overspanning te dragen zijn vier betonnen brugpijlers neergezet met daarover twee jukken. De overspanning wordt gedragen door houten balken waarover een houten loopdek met split tegen de gladheid. De brug heeft begin 21e eeuw een nieuwe houten overspanning gekregen waarbij de oorspronkelijke dikhouten wit geschilderde leuningen vervangen zijn door een slankere opbouw.

De brug heeft drie doorvaarten, waarvan de middelste 5,25 meter breed is; doorvaart is echter theoretisch; er is in de onderliggende ondiepe sloot geen scheepvaart mogelijk.