Bruine baardvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruine baardvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Bruine baardvogel (C. f. hayii). Foto gemaakt in Johor, Maleisië
Bruine baardvogel (C. f. hayii). Foto gemaakt in Johor, Maleisië
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Megalaimidae (Aziatische baardvogels)
Geslacht: Caloramphus
Soort
Calorhamphus fuliginosus
(Temminck, 1830)
Bruine baardvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De bruine baardvogel (Caloramphus fuliginosus) is een baardvogel die voorkomt in het westelijk deel van de Indische Archipel.

Beschrijving[bewerken]

De bruine baardvogel is 17 cm lang. Hij is — net als de andere Aziatische baardvogels — vrij plomp van bouw. Verder wijkt de vogel sterk af van de baardvogels uit het geslacht Megalaima. De vogel is bruin van boven en vuilgrijs met een gele waas op borst en buik. De poten zijn opvallend oranje gekleurd. Het vrouwtje heeft een rose snavel het mannetje een zwarte snavel. Verder heeft hij een rode keelvlek, waarvan de grootte per ondersoort verschilt. De vogel gedraagt zich ook anders; hij maakt niet het karakteristieke staccato-geluid, maar produceert fluittonen. Verder is de vogel niet zo sterk territoriaal maar komt voor in familiegroepjes.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Er worden drie ondersoorten erkend. C. f. hayii komt voor op het schiereiland Malakka en Sumatra, C. f. fuliginosus in het grootste deel van Borneo en C. f. tertius alleen in het noorden van Borneo (Sabah en Brunei). Het is een algemene standvogel van heuvellandbos tot op een hoogte van 1000 m boven de zeespiegel.[2][3]

Status[bewerken]

De bruine baardvogel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er wordt verondersteld dat de soort in aantal stabiel blijft en daarom staat deze baardvogel als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Bruine baardvogel op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. (en) King et al, 1983. A field guide to the birds of South-East Asia. Collins, London. ISBN 0 00 219206 3
  3. (en) Phillipps, Q & K. Phillipps, 2011. Phillips' field guide to the birds of Borneo. John Beaufoy, Oxford. ISBN 978 1 906780 56 2.