Bruinisse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bruinisse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Bruinisse
(Details)
Bruinisse
Bruinisse
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Schouwen-Duiveland
Coördinaten 51° 40′ NB, 4° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (31-12-2015) 3891
Detailkaart
Bruinisse in de gemeente Schouwen-Duiveland
Bruinisse in de gemeente Schouwen-Duiveland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bruinisse (Zeeuws: Brunisse of kortweg Bru) is een dorp in het uiterste oosten van de gemeente Schouwen-Duiveland, in de Nederlandse provincie Zeeland. Op 1 januari 2011 had de kern 4080 inwoners.

Het dorp is bekend als een vissers- en landbouwgemeenschap. In dit dorp wonen relatief veel jonge kinderen. De kern van het dorp is ringvormig. Sinds de aanleg van de Grevelingendam naar Goeree-Overflakkee ligt het dorp aan de rijksweg 59, die aansluiting heeft op de A29 richting Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Bruinisse (foto: Rijkswaterstaat)

De schorren aan de oostpunt van Duiveland werden in 1468 bedijkt. Het op die plek gestichte dorp werd aanvankelijk Oost-Duiveland genoemd, maar uiteindelijk kreeg de oudere naam Bruinisse de overhand. In deze naam is "nisse" een ander woord voor landtong, "bruin" is waarschijnlijk afgeleid van een persoonsnaam, maar kan ook verwijzen naar de bruine kleur van de schorren.[1]

Op 5 januari 1945 werd Bruinisse vanaf Sint Philipsland gebombardeerd door de geallieerden. Hierbij gingen tientallen woningen en onder andere de kerk uit 1467, eertijds gewijd aan Jakobus de Mindere, en korenmolen De Zwaluw uit 1866 verloren. Molen Het Hert uit 1772 was wegens de strategische ligging in 1943 op last van de Duitsers afgebroken. In 1952 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen.

Bruinisse was een zelfstandige gemeente tot 1997 toen de zes gemeenten op Schouwen-Duiveland werden samengevoegd tot de gemeente Schouwen-Duiveland.

Vlag[bewerken]

De vlag is gebaseerd op de kleuren uit het wapen. Het bevat aan de linkerzijde de zwart witte geren, rechts staat het hert in een wit vlak, geplaatst boven een groen vlak. De vlag werd op 20 januari 1967 vastgesteld door de gemeenteraad.

Mosselkweek[bewerken]

Van oudsher is de mosselkweek een belangrijke bron van inkomsten. Sinds de sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 wordt het mosselzaad in de Waddenzee verzameld. Jaarlijks wordt begin juli de opening van het mosselseizoen gevierd met de drie dagen durende Visserijdagen. Op de dijk bij de Vissershaven staat een beeld van een geopende mossel.

De twee musea van Bruinisse zijn gewijd aan de mosselkweek. Het Visserijmuseum brengt heden en verleden van de schelpdierencultuur in beeld, de Oudheidskamer is een als 18e-eeuwse visserswoning ingericht monumentenpand.

Verkeer[bewerken]

Bruinisse ligt aan de N59 die aansluit op de A29 tussen Rotterdam en Dinteloord. Tot 2005 was de brug over de Grevelingensluis in Bruinisse een berucht punt in de N59. Vooral in de zomermaanden liep de wachttijd daar snel op. In 2005 werd een tweede brug met bypass over de sluis gelegd, waardoor het verkeer continu kan doorstromen. Per bus is het dorp goed bereikbaar met diverse lijnen vanuit Zierikzee, Goes en Oude-Tonge. De interliner tussen Rotterdam en Zierikzee heeft een halte in Bruinisse. 's Ochtends en 's middags zijn er directe busverbindingen met Goes en Middelharnis, waar veel jongeren uit Bruinisse middelbaar onderwijs volgen.

Recreatie[bewerken]

De nieuwe haven van Bruinisse.

De recreatieve sector is in Bruinisse, door zijn gunstige ligging aan het water, sterk vertegenwoordigd.

Ten westen van de N59 ontstond vakantiepark Aquadelta. Het park, dat onder meer ruimte biedt aan diverse horecagelegenheden en sportfaciliteiten zoals een zwembad, is recent uitgebreid met park Aquastaete.

Aan de Oudendijk ligt de moderne 18-holes golfbaan van Golfclub Grevelingenhout. Aan de oostkant van Bruinisse ligt jeugdherberg De Stoofpolder, die zich met name richt op groepsaccommodatie.

Sport[bewerken]

Bruinisse kent verschillende sportverenigingen. Het eerste elftal van voetbalvereniging Bruse Boys komt in de seizoenen 1998-1999, 2010-2011 en dit seizoen uit in de zaterdag 1e klasse C. Volleybalvereniging Kwiek fuseerde in 2007 met Mevo '80 uit Zierikzee tot de nieuwe vereniging Forza Schouwen-Duiveland. Verder zijn er onder meer een tennisvereniging, een touwtrekvereniging, een sloeproeivereniging en een zeilvereniging.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]