Naar inhoud springen

Bruna (winkelketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruna
Logo
Een Bruna in Utrecht
Oprichting 1868
Oprichter(s) Albert Willem Bruna
Eigenaar VBK Uitgeversgroep
Sleutelfiguren George Steur
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam-Zuidoost
Producten boeken, tijdschriften, papier- en schrijfwaren, dagbladen, wenskaarten en multimediaproducten
Industrie winkelketen
Omzet/jaar € 367 miljoen (2016)
Winst/jaar € -7 miljoen (2016)
Website www.bruna.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bruna is een Nederlandse detailhandelsonderneming, die actief is met 226 winkels[1] op de markt van boeken, tijdschriften, papier- en schrijfwaren, dagbladen, wenskaarten en multimediaproducten. In deze branche is Bruna marktleider. Het merendeel van de winkels zijn franchisewinkels. Naast de winkelverkoop biedt Bruna boeken aan via haar website.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bruna is door Albert Willem Bruna opgericht in 1868. Albert Willem Bruna nam in dat jaar een kleine boekhandel en uitgeverij over in Haarlem. Vanaf 1891 kreeg het op diverse stations spoorwegkiosken. 1909 werd de zaak gesplitst in uitgeverij A.W. Bruna & Zoon en De Spoorwegboekhandel, onder leiding van respectievelijk de oudste (Gerard, 1870–1935) en jongste zoon (Hendrik, 1874–1965) van oprichter Albert Willem. Het bedrijf is franchisegever sinds 1949. Van 1935 tot 1982 stond Henk Bruna aan het hoofd van de winkelketen.

Bruna was daarna eigendom van Postkantoren BV, waarbij de helft van de aandelen in handen was van Post NL en ING. In 2015 kampte het bedrijf met tegenvallende bestedingen door consumenten en grote investeringen in nieuwe online activiteiten leveren nog te weinig op.[2] In dat jaar leed het een verlies van 7 miljoen euro en de aandeelhouders sprongen financieel bij.[2] In 2016 volgde wederom een verlies van 7 miljoen euro. In december 2017 werd Bruna overgenomen door VBK Uitgeversgroep.[3]

Van 1 september 2017 tot 1 december 2019 was George Steur directeur. Zijn voorganger was Rob Schuyt. Hij werd opgevolgd door Stefan Hutten.[4] Eind maart 2019 verhuisde Bruna het hoofdkantoor uit kostenbesparingsoogpunt van Houten naar Amsterdam-Zuidoost.

Bruna en Audax Groep hebben in 2020 hun krachten gebundeld toen Audax Bruna overnam.[5] Audax Groep richt zich op het creëren, vermarkten, verspreiden en verkopen van tijdschriften, boeken en andere alledaagse producten en diensten.

Tot 2019 Bruna hoofdkantoor te Houten

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bruna van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.