Bruna (winkelketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruna
Bruna (winkelketen)
Een Bruna in Utrecht
Een Bruna in Utrecht
Oprichting 1868
Eigenaar Postkantoren bv
Sleutelfiguren Henk Bruna
Land Vlag van Nederland Nederland
Producten boeken, tijdschriften, papier- en schrijfwaren, dagbladen, wenskaarten en multimediaproducten
Omzet € 367 miljoen (2016)
Winst € -7 miljoen (2016)
Website http://www.bruna.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bruna is een Nederlandse detailhandelsonderneming van Postkantoren BV, die actief is met ongeveer 360 winkels (volgens opgaaf Bruna site/winkels)[1] op de markt van boeken, tijdschriften, papier- en schrijfwaren, dagbladen, wenskaarten en multimediaproducten. In deze branche is Bruna marktleider. Naast de winkelketen biedt Bruna boeken aan via haar website.

Bruna is opgericht in 1868 en is franchisegever sinds 1949. Van 1935 tot 1982 stond Henk Bruna aan het hoofd van de winkelketen. Bruna is eigendom van Postkantoren BV, waarbij de helft van de aandelen in handen zijn van TPG Post en de andere helft in handen van de Postbank N.V.; tegenwoordig heten deze beide aandeelhouders Post NL en ING. Directeur is sinds 1 september 2017 George Steur. Zijn voorganger was Rob Schuyt.

In 2015 kampte het bedrijf met tegenvallende bestedingen door consumenten en ook grote investeringen in nieuwe online activiteiten leveren nog te weinig op.[2] In dat jaar leed het een verlies van 7 miljoen euro en de aandeelhouders sprongen financieel bij.[2] In 2016 volgde wederom een verlies van 7 miljoen euro.

Externe links[bewerken]