Bruno Streckenbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruno Streckenbach
SS-Gruppenführer Bruno Streckenbach (midden) samen met Heinrich Himmler.
SS-Gruppenführer Bruno Streckenbach (midden) samen met Heinrich Himmler.
Geboren 7 februari 1902
Hamburg, Duitsland
Overleden 28 oktober 1977
Hamburg, Duitsland
Land/partij Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Dienstjaren 1918 - 1945
Rang HH-SS-Gruppenfuhrer-Collar.png SS Gruppenführer.jpg
SS-Gruppenführer en Generalleutnant der Waffen-SS
Eenheid Waffen-SS
Leiding over 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer
19. Waffen-Grenadier-Division der SS
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Ridderkruis met Eikenloof

Bruno Streckenbach (Hamburg, 7 februari 1902 - aldaar, 28 oktober 1977) was een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was hoofd van het eerste departement (Amt I) van het RSHA en hield de rang van SS-Gruppenführer.

Streckenbach diende in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger en werd na de Vrede van Versailles een lid van de Vrijkorpsen. In 1933 werd hij verkozen om de Gestapo in Hamburg te leiden. In 1939 werd hij naar Polen gestuurd om de professoren van de Universiteit van Krakau te arresteren. Nadat hij zijn taak in Polen had volbracht, werd hij teruggeroepen naar Berlijn voor een ambtelijke baan.

Zonder aankondiging kreeg Streckenbach een geheime uitnodiging om bij Pretzsch aan de Elbe uitverkoren medewerkers van de SD, de Gestapo en de politie te ontmoeten. Hij moest ze trainen voor de komende invasie van Rusland. Ze kregen de speciale taak om radicale vijandige groeperingen (Bosjewieken, zigeuners, partizanen en Joden) uit te schakelen. Verder waren ze belast met de informatievoorziening over voorraden, spionageactiviteiten en Russisch materieel. Streckenbach was al vroeg in de oorlog van mening dat vooral de Joden moesten worden vernietigd.

In 1952 werd Streckenbach in een Russische gevangenis tot 25 jaar veroordeeld. In 1955 werd hij echter al vrijgelaten. Pogingen van de West-Duitse regering om hem alsnog terecht te stellen liepen op niets uit, omdat hij een slechte gezondheid had, naar verluidt.

Hij overleed in Hamburg, op 28 oktober 1977.

Waffen-SS[bewerken]

In september 1942 werd Streckenbach, op verzoek, overgeplaatst van de Allgemeine-SS naar de Waffen-SS en kreeg direct de rang van SS-Obersturmführer. In maart 1943 werd hij ingedeeld bij de SS-Kavallerie-Division, en kreeg de rang van SS-Hauptsturmführer. In april 1943 had hij het bevel over het antitankbataljon van de divisie en werd al snel opgemerkt vanwege zijn kwaliteiten als leider. Hij werd in korte tijd gepromoveerd tot SS-Sturmbannführer, SS-Obersturmbannführer en SS-Standartenführer. In de herfst van 1944 verving hij Hermann Fegelein als commandant van de divisie (toen al hernoemd naar 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer) en op 30 januari 1944 volgde zijn promotie tot SS-Oberführer.

Op 13 april 1944 kreeg hij het bevel over de 19. Waffen-Grenadier-Division der SS, ter vervanging van Friedrich-Wilhelm Bock die het tijdelijke bevel had gekregen na de dood van Hinrich Schuldt. Streckenbach zou deze post behouden tot het einde van de oorlog. Dankzij de gevechten aan het Oostfront klom hij op naar de rang van "SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS".

Militaire loopbaan[bewerken]

Registratienummers[bewerken]

  • NSDAP-nr.: 489 972 (lid geworden 1 oktober 1930)
  • SS-nr.: 14 713 (lid geworden 1 september 1931)

Decoraties[bewerken]