Bruno van Keulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruno van Keulen
Duitse heilige
De heilige Bruno bidt in het woeste landschap
(1638), Nicolas Mignard, Musée Calvet (Avignon)
Geboren 1032 te Keulen
Gestorven 1101 te Serra San Bruno
Naamdag 6 oktober
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Bruno van Keulen (Keulen, ca. 1032 - Serra San Bruno, 1101) is een Duitse heilige. Hij gaf ongeveer twintig jaar les aan de beroemde kathedraalschool van Reims. Onder zijn leerlingen was de latere paus Urbanus II. Hij was in 1080 in beeld als mogelijke aartsbisschop van Reims, maar hij trok hij zich terug in het klooster van Robert van Molesme, de stichter van de cisterciënzers. Hugo van Grenoble schonk hem in 1084 een onherbergzaam stuk land in de Franse Alpen, "Grande Chartreuse", om als kluizenaar te gaan leven met zes metgezellen. Hier ontstond het moederklooster waarnaar de orde der kartuizers genoemd is.

In 1090 werd Bruno door paus Urbanus II als adviseur naar Rome geroepen, waar hij in de ruïnes van de Thermen van Diocletianus leefde. Daarna leefde hij nog in het kartuizerklooster Santa Maria degli Angeli. Later vertrok hij naar Squillace in Calabrië, waar hij in 1101 stierf.

Hij is in 1623 heilig verklaard, maar zijn cultus werd al in 1514 toegestaan voor kartuizerkloosters. Zijn naamdag is op 6 oktober. De kloosters die onder zijn naam werden gesticht, zijn niet talrijk, maar worden alom bewonderd om hun vasthoudendheid aan leer en observantie. De monniken dragen een wit habijt met een scapulier dat afwijkt van de meeste andere doordat het aan beide zijden met een brede strook stof verbonden is (zie afbeelding). Kartuizers dragen geen kovel.

Zie de categorie Bruno van Keulen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.