Brus (sociale wetenschappen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
12-01-2018
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Brus is een porte-manteauwoord van de woorden broer en zus. Meestal wordt het verkleinwoord brusje gebruikt.
Het woord brusje wordt als hyperoniem gebruikt als het Nederlandse equivalent van het Engelse 'sibling' of het Duitse 'Geschwister'. Zo vermijdt een schrijver het omslachtige gebruik van 'broertje(s) en/of zusje(s)' of 'broer(s) en/of zus(sen)'.
Bij het onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen wordt het woord regelmatig in vakliteratuur vermeld, wanneer verwezen wordt naar onderzoek naar de erfelijkheid ervan. Zo wordt wel gesteld dat als een kind dyslectisch is, de kans dat zijn later geboren brusjes ook dyslectisch zijn groter dan gemiddeld is. Er is een hoger risico op autisme wanneer er meer dan één brus (oudere broer of zus) is, die een autismespectrumstoornis heeft (Ozonoff et al., 2011) Sociaal-communicatieve ontwikkeling bij zusjes en broertjes van kinderen met autisme, blz 18.
In het gewone spraakgebruik heeft het woord brusje de betekenis gekregen van 'jonge broer of zus van een kind met een beperking' c.q. mantelzorger.