Brussel was toen nog een bruisende stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel was toen nog een bruisende stad
Brussel was toen nog een bruisende stad
Single van:
Liesbeth List
Uitgebracht 1970
Duur 3:11
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Brussel was toen nog een bruisende stad is een liedje van Liesbeth List uit 1970.

Het is een cover van Bruxelles van Jacques Brel uit 1962. Centraal in het lied staat de frivole levenshouding tijdens de belle époque, toen België, en met name ook Brussel een grote bloei beleefde. Echter dit alles wordt overschaduwd door de oorlogsdreiging. Zorgeloos geeft de gegoede klasse zich aan de levenslust over, terwijl alle tekenen erop wijzen dat de Eerste Wereldoorlog spoedig zal uitbreken.

In de tekst wordt speciaal aandacht besteed aan een paartje op het tramdak waarvan de man, blijkbaar een onderofficier, de dame zwanger heeft gemaakt van iemand die op zijn beurt de vader van de zangeres zal worden (Voor hem kwam d'oorlog nader/ Bij haar [kwam] gauw mijn vader). De frivoliteit komt verder tot uitbarsting in passages als Brussel was oh la la en olijk; sleepjurken, knevels, dansend festijn, dus wie verwacht er ernst van mij. De tekst bevat ook de impliciete boodschap dat het met de genoemde onderofficier weldra zal zijn afgelopen.

Aan het eind lijkt het lied helemaal "stil te vallen". De eindklank van vrolijk wordt een paar keer achter elkaar herhaald, zodat het woord lijk ontstaat.