Brussels Philharmonic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Niet te verwarren met het Brussels Philharmonic Orchestra, opgericht in 2002
Brussels Philharmonic
Brussels Philharmonic, 2013
Brussels Philharmonic, 2013
Type Symfonieorkest
Origine Brussel, Vlag van België België
Jaren actief 1935 - heden
Dirigent Stéphane Denève
Website http://www.brusselsphilharmonic.be/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Brussels Philharmonic is een Belgisch symfonieorkest gevestigd in Brussel.

Omroeporkest en verzelfstandiging[bewerken]

Het orkest werd opgericht in 1935 als studio-ensemble van het NIR, de openbare omroep van België, en heette toen het Groot Symfonie-Orkest van het NIR. Na de opheffing van het NIR door de wet van 18 mei 1960 blijft het Groot Symfonie-Orkest nog een tijd unitair, als onderdeel van het "Instituut der Gemeenschappelijke Diensten". Maar nadat ook dat wordt opgeheven, richt de BRT in 1978 z’n eigen orkest op, het Filharmonisch Orkest van de BRT. Met de naamswijzigingen van de BRT evolueert ook de naam van het orkest, en wordt het achtereenvolgens het Filharmonisch Orkest van de BRTN en daarna het Vlaams Radio Orkest genoemd.

In 1998 wordt het orkest afgestoten door de omroep. Op 2 maart 1998 krijgt het een nieuw statuut als vzw en wordt het een instelling van de Vlaamse Gemeenschap. In 2008 wordt de naam Vlaams Radio Orkest, die nog een band met de omroep suggereert, vervangen door Brussels Philharmonic.[1]

Als zelfstandig orkest[bewerken]

Nu is Brussels Philharmonic een modern en flexibel symfonieorkest. Het repertoire bestaat voornamelijk uit het grote symfonische repertoire. Ook speelt het orkest eigentijdse klassieke muziek en filmmuziek. Het wil andere muziekgenres spelen en samenwerken met andere kunstdisciplines.

Sinds 2005 is de thuisbasis van het orkest weer Studio 4 van het gerenoveerde Flagey-gebouw in Brussel. Het orkest heeft een eigen concertserie in Flagey, gekoppeld aan een vaste concertcyclus in het Paleis voor Schone Kunsten. Het orkest speelt ook in de rest van Vlaanderen, zoals in De Bijloke in Gent, deSingel in Antwerpen, de Kursaal in Oostende en het Concertgebouw in Brugge. Vrijwel alle concertproducties worden opgenomen door Klara en de VRT. Internationaal speelt het orkest regelmatig in de Europese hoofdsteden, zoals de Cadogan Hall in Londen en de Wiener Musikverein in Wenen.

Het orkest werkt ook samen met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Sinds 2000 heeft het orkest banden met het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Zo maakt het orkest cd-opnames, werkt het mee aan de jaarlijkse World Soundtrack Awards en werkt het mee tijdens filmmuziekprojecten.

In 2008 werd Michel Tabachnik aangesteld als chef-dirigent en artistiek directeur. Ook in dat jaar werd de naam Vlaams Radio Orkest veranderd in Brussels Philharmonic. Met ingang van het seizoen 2015-2016 is de Franse dirigent Stéphane Denève benoemd tot opvolger van Tabachnik.

In 2017 begeleidt dit orkest de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 voor Cello. Brussels Philharmonic sloot het seizoen 2016-2017 af met een Japanse tournee. In maart 2019 debuteerde Brussels Philharmonic in Carnegie Hall in New York.

Prijzen[bewerken]

Academy Awards

British Academy of Film and Television Arts

César Award

Diapason d'or

Echo Klassik

Europese Filmprijzen

Golden Globe

CHOC de Classica

Nominaties[bewerken]

Emmy Awards

Brittish academy of Film and Television Arts

  • 2018 - "Beste Gamemuziek" - GET EVEN Development Team – The Farm 51/ Bandai Namco Entertainment Europe[6]

Opnames[bewerken]

Brussels Philharmonic Recordings[bewerken]

Sinds 2011 produceert Brussels Philharmonic zelf opnames op het eigen label Brussels Philharmonic Recordings.[7]

Deutsche Grammophon[bewerken]

Warner Classics[bewerken]

Evil Penguin Records[bewerken]

Palazzetto Bru Zane[bewerken]

Film Fest Gent[bewerken]

Scores[bewerken]

Externe links[bewerken]