Bryan Donkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bryan Donkin

Bryan Donkin (Sandoe, Northumberland, 22 maart 176827 februari 1855) was een Brits ingenieur en industrieel. Hij was als leerjongen in dienst van de papierfabrikant John Hall in Dartford, Kent. Donkin was in 1798 betrokken bij de ontwikkeling van de langzeefpapiermachine naar een conceptontwerp van de Fransman Nicholas Louis Robert. Hij trad in dienst van de gebroeders Fourdrinier en ontwikkelde een commerciële versie van deze Robert-machine die later onder de naam Fourdrinier-machine bekend werd. In 1806 was deze machine klaar voor gebruik. Door de hoge kosten voor de ontwikkeling van de machine gaan de gebroeders Fourdrinier in 1808 failliet. Donkin ging echter verder en bleef jarenlang de enige bouwer van deze papiermachines en kon deze zelfs wereldwijd verkopen, hetgeen hem tot een vermogend man maakte.

Donkin was tevens de uitvinder van de compositierollen, gebruikt bij de druktechniek.

In 1812 richtte Donkin de eerste Britse fabriek te Bermondsey voor ingeblikt voedsel op. De blikjes waren gecoat met tin en waren bedoeld voor het bewaren van voedsel zoals vlees.

Omstreeks 1847 ontwierp Donkins onderneming de eerste producten voor het opzetten van een systeem voor gasindustrie. De naam Donkin is algemeen bekend voor bepaalde typen gasafsluiters en de firmanaam Bryan Donkin RMG Gas Controls Limited is in Europa nog steeds een succesvol concern.

In 1853 bouwde Donkin de Timeline of computing 2400 BC-1949 full-scale difference engine, een rekenmachine gebaseerd op het ontwerp van Per Georg Scheutz en zijn zoon Edvard. De machine werkte op 15-cijferige nummers en verschillen van de vierde orde, en produceerde gedrukte output in een vorm zoals Charles Babbage zich dit had voorgesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]