Bryans pijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bryans pijlstormvogel
IUCN-status: Kritiek[1] (2017)
Wedge tailed shearwater2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht:Puffinus (Pijlstormvogels)
Soort
Puffinus bryani
Pyle, Welch & Fleischer, 2011
Bryans pijlstormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Bryans pijlstormvogel (Puffinus bryani) is een soort stormvogel uit het geslacht Puffinus. Oorspronkelijk werd de soort tot de kleine pijlstormvogel (P. assimilis) gerekend. Uiterlijke verschillen en een fylogenetische analyse leidden tot de beschrijving van de nieuwe soort in 2011.

Naamgeving[bewerken]

De soortaanduiding bryani eert Edwin Horace Bryan jr., die tussen 1919 en 1968 conservator was in het Bishop Museum in Honolulu.

Beschrijving[bewerken]

Bryans pijlstormvogel is de kleinste bekende stormvogel. Hij is bovenaan zwart en onderaan wit. De snavel is blauwgrijs tot zwart, de poten zijn blauw.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt voor op Hawaii en Japan. Het is niet bekend waar de vogels broeden. Er werden ook kleine stormvogels waargenomen in Californië en de zuidelijke Golf van Alaska; het is echter onduidelijk of dit exemplaren van P. bryani zijn. Op de Japanse Bonin-eilanden werden wel exemplaren van deze soort geïdentificeerd.[2] De beschrijvers vermoeden dat P. bryani een zeldzame soort is, mogelijk met uitsterven bedreigd. De beschrijvers betwijfelden zelfs dat de soort nog bestond. De ontdekking van de soort op Japan, bestaande uit zes specimen verzameld tussen 1997 en 2011, bevestigt echter dat de soort nog bestaat.[2] De uitheemse ratten vormen daar wel een bedreiging.[3]