Bubbelbad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bubbelbad in de buitenlucht

Een bubbelbad (ook wel bellenbad of jacuzzi, naar het Amerikaanse merk bubbelbaden, of Whirlpool uit het Engels) is een verwarmd bad (meestal zo rond de 37/38°C) waar bellen in worden gevormd, door middel van lucht.

Er wordt gebruikgemaakt van waterstralen en luchtbellen om een ontspannend effect te creëren. Vaak kan er ook gekozen worden om enkel luchtbellen of enkel waterstroom te verkrijgen.

Onderhoud[bewerken]

Het wordt meestal schoongehouden door middel van zand- en actiefkoolfilters die haar, zand en bladeren uit het water halen. Er wordt ook chloor gebruikt (meestal in de vorm van chloortabletten) om het water zuiver te houden en vrij van bacteriën. Soms is het bubbelbad voorzien van een ozongenerator of ultraviolet licht om organismen te doden. Ten slotte moet ook de zuurgraad in de gaten worden gehouden. Er zijn testbuisjes in de handel om het chloorgehalte en zuurgraad te controleren.

Jacuzzi[bewerken]

Jacuzzi is de handelsnaam van een fabrikant van bubbelbaden; deze naam wordt ook wel voor andere bubbelbaden gebruikt (genericide), maar voor de aanbieders is dat niet toegestaan. In reclame-uitingen wordt dan ook wel eens gezegd: "Wij leveren de Jacuzzi, anderen slechts een bubbelbad".

De uitvinder van de luchtpomp voor dit bubbelbad, Candido Jacuzzi, was op zoek naar mogelijkheden om zijn 8-jarige zoon Kenneth Jacuzzi verlichting te geven voor zijn reumatoïde artritis. Later stond deze zoon aan het hoofd van het bedrijf.

Zie ook[bewerken]