Bubbling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perreo is een vorm van bubbling die gedanst wordt op de reggaeton

Bubbling is de naam van een dansstijl met bijbehorende muziek die haar oorsprong had in het eind van de 20e eeuw. Met name het begin van de 21e eeuw begon het de discotheken te overheersen.

De bubbling muziek is een combinatie van hiphop en R&B met een snellere beat. Aangezien er in de meeste discotheken en op feesten niet uitsluitend bubblingmuziek gedraaid wordt, waaide de manier van dansen al snel uit naar andere stijlen, zoals hiphop, R&B, maar ook in mindere mate naar de snellere muzieksoorten als house en hardcore.

Bubbling kan individueel gedaan worden, maar gebeurt over het algemeen met twee of meer personen, die dicht tegen elkaar aan dansen en elkaars lichaamsdelen over elkaar laten glijden op een erotische manier. Andere namen voor bubbling zijn dan ook schuren, kontdansen, boeken of droogneuken. In de film Dirty Dancing vinden enkele elementen van bubbling in een aantal scènes plaats. De Puerto Ricaanse dans Perreo is een andere vorm van bubbling. Deze wordt gedanst op reggaeton, een Latijns-Amerikaanse muziekstijl.

Mogelijkheden[bewerken]

Enkele voorbeelden van bubbling zijn:

  • De danspartners staan tegen elkaar aan en kijken dezelfde richting op, bij een man-vrouwcombinatie staat de man vrijwel altijd achter de vrouw. Gedurende de muziek worden de heupen bewogen, waardoor elkanders liesstreek wordt gestreeld. Een extremere vorm hiervan is wanneer de voorste persoon voorover buigt en eventueel houvast zoekt. In dit geval houdt de achterste persoon de voorste bij de heupen vast gedurende het dansen.
  • De danspartners kijken in elkanders richting en bewegen op de maat van de muziek de heupen, waardoor de schaamstreek van de een over die van de ander glijdt. Over het algemeen doet de vrouw de meeste bewegingen met haar heupen en vangt de man de aanrakingen voornamelijk op.
  • Een individu (meestal een vrouw) die aan bubbling doet beweegt extreem veel met haar heupen en achterwerk en zakt daarbij eventueel ook door de knieën.
  • Twee individuen (meestal twee mannen) sluiten een vrouw tussen hen in en maken dan heen-en-weerbewegingen. Dit wordt ook wel "sandwichen" genoemd.

Bubbling in Nederland[bewerken]

De eerste keer dat deze manier van dansen in Nederland werd toegepast, was in discotheek Imperium in Rotterdam, waar in 1988, DJ Moortje, MC Pester en Dj Memmie het Nederlandse volk lieten kennismaken met een nieuwe vorm van dansen. Vanaf 1990 werd het dansen met bijbehorende muziek steeds populairder en uiteindelijk een echte rage in vrijwel alle grote discotheken in het land. Sinds die tijd wordt er gecombineerd met reggaeton, moombahton en dembow hetgeen onder invloed van de jeugd populair werd in Nederland. Tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam dansen jong en oud op allerlei vormen van Latijns-Amerikaanse muziek, waaronder bubbling.