Bucky (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bucky
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Captain America Comics #1 (Maart 1941)
Bedenker(s) Joe Simon
Jack Kirby
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) James Buchanan Barnes
Bekende aliassen Winter Soldier, Captain America
Lid (geweest) van The Invaders, Young Allies, Kid Commandos, New Avengers
Grootste vijand(en) Red Skull, HYDRA, de Nazi's, Arnim Zola, Doctor Faustus
Wapens en hulpmiddelen Onverwoestbaar vibranium schild, mes en pistool
Superkrachten Ervaren verkenner, acrobaat, vechter en huurmoordenaar. Cyborgarm.

Bucky is de naam van verschillende fictieve superhelden uit de strips van Marvel Comics. De originele, James Buchanan Barnes, werd bedacht door Joe Simon en Jack Kirby als beste vriend van Captain America.

Publicatiegeschiedenis[bewerken]

Na zijn debuut verscheen Bucky samen met Captain America in vrijwel elk verhaal in Captain America Comics en andere Timely Comics (Marvels voorloper) series. Na de oorlog deed hij samen met Captain America mee in de strips van All Winners Comics #19 & 21. In een verhaal uit 1948 werd Bucky neergeschoten en raakte zwaargewond, waarna hij werd vervangen door Golden Girl. Captain America Comics eindigde in 1950.

Bucky werd samen met Captain America nieuw leven in geblazen in de omnibus Young Men #24 (Dec. 1953).

In The Avengers vol. 1, #4 (Maart 1964) werd onthuld dat de echte Captain America en Bucky tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog waren verdwenen, en door de overheid vervangen door anderen. In een flashback werd getoond dat Bucky was omgekomen.

Bucky’s dood stond lange tijd bekend als een van de weinige momenten waarop een personage uit een strip werkelijk stierf. Zijn dood werd ook als verklaring gebruikt waarom Marvel helden vrijwel nooit jonge hulpjes hebben; omdat de held niet een assistent in gevaar wil brengen.

Plannen om Bucky terug te laten keren bestonden wel al geruimte tijd, maar tot 2005 werden ze altijd afgekeurd. In 2005 liet schrijver Ed Brubaker Bucky terugkeren. Hij stond nu bekend als “Winter Soldier”.

Biografie[bewerken]

Oorsprong en Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Bucky werd geboren als James Buchanan Barnes in Shelbyville, Indiana. Hij was een wees; de zoon van een soldaat die omkwam in een trainingskamp. Als kind werd hij door dit kamp geadopteerd als “mascotte” onder de naam Bucky. Hier ontmoette hij soldaat Steven Rogers.

Toen Bucky een tiener was dook opeens Captain America op. Bucky ontdekte bij toeval dat Rogers Captain America was, en maakte een deal met hem: hij zou dit geheim aan niemand onthullen, op voorwaarde dat Captain America hem tot zijn helper maakte. Rogers stemde toe en trainde Bucky persoonlijk. Samen bevochten ze de Nazi’s in zowel Amerika als Europa.

Bucky was aanwezig hij Captain America’s gevecht met Baron Zemo in de slotdagen van de Tweede Wereldoorlog. Toen Bucky en Captain America een bom afgeschoten door Zemo wilden ontmantelen, ging er iets mis. De bom ontplofte vroegtijdig. De explosie doodde Bucky en slingerde Captain America de zee in, waar hij werd ingevroren.

Winter Soldier[bewerken]

Nauwelijks een dag na de ontploffing vonden Russische soldaten het lichaam van een jonge man. De man miste een arm, en kon zich niets herinneren over wie hij was. Hij werd meegenomen naar Moskou voor genezing, waar hij ook een bionische arm kreeg.

De man werd opgeleid tot Winter Soldier, een meedogenloze huurmoordenaar die voor de Russen vocht. Hij werd geregeld als huurmoordenaar ingezet. In de tijd dat zijn hulp niet nodig was, werd hij bewaard in een schijndode toestand. Derhalve verouderde hij maar een paar jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In het heden trok Winter Soldier de aandacht van Captain America toen hij een aanslag pleegde op Red Skull. Winter Soldier had de opdracht een kosmische kubus te stelen voor de Sovjetgeneraal Aleksander Lukin. Hij liet Captain America expres een glimp van hem opvangen alvorens Sharon Carter, een agente van S.H.I.E.L.D., te ontvoeren. Nadat hij haar had gered, kreeg Captain America van Carter te horen dat Winter Soldier sterk leek op Bucky. Nick Fury bevestigde Winter Soldier’s bestaan, maar kon hem niet identificeren.

Captain America spoorde Winter Soldier op met de hulp van Iron Man en de Falcon, en ontnam hem de kubus. Hij slaagde erin Winter Soldier’s verloren herinneringen terug te halen. Overmand door emoties over wat hij als Winter Soldier allemaal gedaan had, greep hij de kubus en teleporteerde ermee weg.

Hij dook niet veel later op in Londen, en hielp daar Captain America een terroristische aanval af te slaan. Hij speelde tevens een rol in de Civil War. Na de Civil War maakte hij samen met Nick Fury plannen om de gearresteerde Captain America te helpen ontsnappen, maar voor ze iets konden doen werd Captain America reeds vermoord.

Winter Soldier beschouwde Iron Man als schuldig aan Captain America’s dood daar hij diens grootste tegenstander was tijdens de Civil War. Hij stal Captain America’s schild zodat deze niet aan een ander kon worden doorgegeven.

Nieuwe Captain America[bewerken]

Na de dood van de originele Captain America, nam Bucky de identiteit van Captain America over. Hij draagt hierbij een iets ander kostuum en heeft behalve zijn schild ook een pistool als wapen.

Andere Bucky’s[bewerken]

  • Na Captain America’s dood in de laatste dagen van de oorlog stelde de Amerikaanse overheid een tijdelijke vervanger aan, om zo de soldaten ervan te overtuigen dat Captain America nog leefde. Deze vervanger kreeg een helper genaamd Fred Davis, die Bucky’s plaats innam.
  • In de jaren 50 werd een grote fan van Captain America, The Grand Director, tijdelijk de nieuwe Captain America. Hij werd bijgestaan door een tiener genaamd Jack Monroe, die de nieuwe Bucky werd. Net als de nieuwe Captain America onderging Jack maar gedeeltelijk de behandeling tot supersoldaat, wat ook hem uiteindelijk tot waanzin dreef. Jaren later werd hij genezen en nam de identiteit van Nomad aan.
  • Kort na Steve Rogers terugkeer probeerde de tiener Rick Jones zijn helper te worden. Dit werd hem geweigerd, daar Captain America zich nog herinnerde wat er met de echte Bucky was gebeurd.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

De originele Bucky was door Captain America persoonlijk getraind in militaire vechttechnieken en het gebruik van militaire wapens zoals vuurwapens en granaten. Hij kon ook met messen overweg en was een goede verkenner.

Als Winter Soldier had Bucky door zijn robotarm bovenmenselijke kracht en reactietijd.

In andere media[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]