Budd Schulberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Budd Schulberg (2007)

Budd Schulberg, eig. Seymour Wilson Schulberg, (New York City, 27 maart 1914 - Long Island, 5 augustus 2009) was een Amerikaans schrijver en scenarioschrijver.

Budd Schulberg stamt uit een filmfamilie. Zijn vader Benjamin Schulberg was filmproducent in Hollywood, die films met Louis B. Mayer produceerde en samen met Adolph Zukor hoofd van Paramount Pictures was. Schulbergs moeder was een zus van Sam Jaffe.

Aan het einde van de jaren 1930 schreef hij zijn eerste scenario's. In 1941 publiceerde hij de roman What Makes Sammy Run? over de opgang en de val van Jungen Sammy Glick. In 1951 moest Schulberg zich verantwoorden voor het House Committee on Un-American Activities omwille van zijn vroegere lidmaatschap van de communistische partij. Hij stelde zich ter beschikking als getuige en noemde de naam van collega's, die hierdoor op de zwarte lijst terechtkwamen. Vervolgens begon hij samen te werken met Elia Kazan, die eveneens namen voor de zwarte lijst als getuige had medegedeeld. Schulberg schreef voor Kazan het draaiboek van On the Waterfront over een heldhaftige verklikker en kreeg daarvoor een Oscar. In 1957 ontstond een nieuwe film met Kazan: A Face in the Crowd.

Voor zijn boeken, die dikwijls over boksen gaan, werd Schulberg in 2003 opgenomen in de "International Boxing Hall of Fame".

Werken (selectie)[bewerken]

  • The Disenchanted
  • On the Waterfront
  • The Harder They Fall
  • What Makes Sammy Run?

Literatuur[bewerken]

  • Nicholas Beck: Budd Schulberg. A bio-bibliography. Scarecrow Press, London 2001, ISBN 0-8108-4035-9.
  • Bert A. Schröder: „Not much more than a entertainer?“ Motive und Erzähltechniken in vier Romanen von Budd Schulberg. Universität Hamburg 2003.