Buddy Collette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buddy Collette
Buddy Collette
Algemene informatie
Volledige naam William Marcel Collette
Geboren Los Angeles, 6 augustus 1921
Overleden Aldaar, 19 september 2010
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Buddy Collette, geboren als William Marcel Collette, (Los Angeles, 6 augustus 1921 - aldaar, 19 september 2010) was een Amerikaanse jazzmuzikant (tenorsaxofoon, fluit en klarinet).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12-jarige leeftijd begon Collette op de altsaxofoon te spelen en leidde hij zijn eerste jazzband, waartoe Britt Woodman (trombone) en Charles Mingus (bas) behoorden. Op 17-jarige leeftijd werd hij professioneel muzikant. Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht als orkestleider bij de Amerikaanse marine werkte hij met de Stars of Swing, waartoe Woodman, Mingus en Lucky Thompson behoorden. Met Dexter Gordon (saxofoon), Charles Mingus en Chico Hamilton speelde hij daarna bebop in Los Angeles. Hij was een van de eerste fluitisten van de moderne jazz. Tijdens de vroege jaren 50 werkte hij als studiomuzikant en was hij de eerste Afro-Amerikaanse muzikant, die optrad op de televisie in het programma You Bet Your Life van Groucho Marx.

In 1955 was hij mede-oprichter van het legendarisch quintett van Chico Hamilton met de gitarist Jim Hall en de cellist Fred Katz. In 1956 nam hij zijn eerste album Man of Many Parts als orkestleider op. Zijn samenwerking met de saxofonist Dexter Gordon, de drummer Chico Hamilton en zijn langjarige vriend Charles Mingus (Mingus at Monterey, 1964) bevestigde zijn positie binnen de jazzscene van Los Angeles evenzo als zijn vroege optreden voor een vereniging van de aanvankelijk naar huidskleur gescheiden plaatselijke muzikantenvakbond.

In tegenstelling tot andere invloedrijke muzikanten van de West Coast Jazz bleef Collette in Californië, waar hij in de studio's werkte en hij bovendien ieder weekend met zijn quintett speelde en opnam, maar ook andere houtblazers opleidde. Tot zijn leerlingen behoorden Eric Dolphy, Charles Lloyd, Frank Morgan, Sonny Criss en James Newton. Slechts af en toe ondernam hij tournees.

In 1996 werd hij belast door de Library of Congress met de compositie en opvoering van een bigband-concert. Sinds een beroerte in 1998 kon hij niet meer optreden als muzikant, maar bleef hij wel in Los Angeles als jazzleraar actief, onder andere met kinderprogramma's. Collette was bovendien zeer actief bij de Civil Rights Movement.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Buddy Colette overleed in september 2010 op 89-jarige leeftijd.