Incilius holdridgei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bufo holdridgei)
Ga naar: navigatie, zoeken
Incilius holdridgei
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Bufonidae (Padden)
Geslacht: Incilius
Soort
Incilius holdridgei
Taylor, 1952
Incilius holdridgei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Incilius holdridgei is een kikker uit de familie padden (Bufonidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Taylor in 1952. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Bufo holdridgei gebruikt.

De soort leeft in delen van Midden-Amerika en komt endemisch voor in Costa Rica.[3]

Volwassen exemplaren zijn donkerbruin van kleur met oranjekleurige delen op de rug, poten en kop. Jonge padden leven op de bosbodem en in het struikgewas, terwijl volwassen dieren een gravend bestaan leiden. Incilius holdridgei is actief gedurende de dag en tijdens de schemering. Het dier loopt meer dan dat het springt.[4]

Incilius holdridgei leefde van nature in de bosgebieden rondom de vulkaan Barva. Nadat de soort in 1986 voor het laatst was waargenomen, beschouwde men het als uitgestorven. In 2008 werden echter weer meerdere jongen en volwassen dieren gezien, gevolgd door meerdere waarnemingen in de jaren daarna.[5] [6] Het huidige leefgebied van Incilius holdridgei bestaat uit wetlandgebieden met varens en bamboe in het gebied van Alto del Roble op de zuidzijde van de Barva.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) Incilius holdridgei op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. American Museum of Natural History. Incilius holdridgei
  3. Amphibia Web. Incilius holdridgei
  4. Abarca JG. Conservation status and ecological notes of the previously extinct toad Incilius holdridgei. Froglog, May 2012.
  5. Escuela de Biología, Universidad de Costa Rica. Taller para revisar la Lista Roja de anfibios de Costa Rica de la UICN y evaluación del cumplimiento de las acciones de la estrategia de conservación de los anfibios de Costa Rica. Augustus 2010.
  6. Mason Ryan. In search of ghosts. Bioblog, oktober 2011.

Bronnen

  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference – Incilius holdridgei - Website Geconsulteerd 22 april 2013
  • (en) – Amphibia Web – Incilius holdridgei - Website