Padden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bufonidae)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige bier, zie Bufo (bier)
Padden
Vooraanzicht gewone pad (Bufo bufo)
Vooraanzicht gewone pad (Bufo bufo)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie
Bufonidae
Gray, 1825
Afbeeldingen Padden op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Padden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Padden (Bufonidae) zijn een familie van kikvorsachtigen.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1825. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Bufonina gebruikt.

Omdat er wel meer kikvorsachtigen zijn die pad worden genoemd, maar niet tot de familie Bufonidae behoren, wordt de groep vaak aangeduid met echte padden.

Strikt genomen zijn alleen soorten uit de familie Bufonidae padden, omdat ze een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben. Omdat echter vele vroegere onderfamilies van de familie Bufonidae tegenwoordig als aparte families worden beschouwd, worden ook veel soorten uit andere families pad genoemd, terwijl deze niet meer tot de Bufonidae behoren en als kikker worden aangeduid. Voorbeelden zijn de vuurbuikpadden (Bombina) en de knoflookpadden (Pelobatidae), die beschouwd worden als pad-achtige kikkers.

De familie van padden komt wereldwijd voor, maar oorspronkelijk waren ze niet aanwezig in Australië, Oceanië en Madagaskar.[2] In veel streken zijn echter soorten uitgezet of ontsnapt, met als beruchtste voorbeeld de reuzenpad in Australië. Ook in Nederland en België komen verschillende soorten padden voor, zoals de gewone pad (Bufo bufo) en de rugstreeppad (Epidalea calamita).

Symboliek[bewerken]

In de iconografie is de pad het attribuut van de dood of de gierigheid. Daarnaast worden padden afgebeeld terwijl ze de geslachtsdelen van een vrouw aanvreten. In dit geval is de pad de personificatie van de wellust.[3]

Taxonomie[bewerken]

Er zijn 48 geslachten en 570 (2013) soorten. Tot 2006 behoorde ongeveer de helft van de soorten tot het geslacht Bufo, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle soorten ondergebracht in andere, vaak pas recent erkende geslachten, zoals Anaxyrus, Incilius en Epidalea, waartoe de inheemse rugstreeppad behoort. Onderstaande indeling bevat alle geslachten en de wat bekendere soorten.

Familie Bufonidae

Fotogalerij[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. American Museum of Natural History. Bufonidae
  2. Amphibia Web. Bufonidae
  3. Hall, J. (2000). Hall's Iconografisch Handboek. Leiden: Primavera Pers. ISBN 9074310052

Bronnen

  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference – Bufonidae - Website Geconsulteerd 24 april 2013
  • (en) – Amphibia Web - Bufonidae - Website
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek