Buggy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de kinderwagen buggy; zie kinderwagen.
Een Meyers Manx-buggy

Een buggy is een bepaald type auto.

In de jaren 60 werd het in de Verenigde Staten erg populair om Volkswagen Kevers van een andere carrosserie te voorzien. Zo'n auto werd Buggy genoemd, naar de VW Bug, zoals de Kever in Amerika genoemd werd. Omdat de auto's kleiner en lichter waren dan de gewone kever werd het verkleinwoord Buggy gebruikt.

Er waren carrosserieën van glasvezelversterkt polyester te koop die op het chassis van een VW Kever konden worden gezet. Een Kever heeft geen zelfdragende carrosserie, zodat de ombouw weinig problemen gaf. Er waren ook kortere carrosserieën, waarvoor het nodig was het chassis in te korten. Daarvoor was meer vakkennis en handigheid nodig.

De rage sloeg over naar Europa, waardoor in de jaren zeventig veel Buggy's rondreden. Ook in Nederland en België probeerden velen een graantje mee te pikken van deze rage, zoals APAL in België en Ruska, Rizovari en Bird's buggy in Nederland. Ook bouwden velen een prototype of een buggy voor eigen gebruik. De buggy-rage eindigde eind jaren tachtig, mede door strenger wordende regels op het gebied van veiligheid, maar men kan nog immer nieuwe buggy's kopen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dune buggies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.