Buikvlieskanker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Buikvlieskanker
Carcinosis peritonei
Synoniemen
Latijn Peritonitis carcinomatosa[1]
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Buikvlieskanker of carcinosis peritonei[1] is een kwaadaardige aandoening van het buikvlies (peritoneum).

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Meestal ontstaat de aandoening door uitzaaiingen vanuit organen die binnen de buikholte (intraperitoneaal) gelegen zijn. Dit kan gaan om de maag, de dunne, dikke darm of de galwegen, of bij vrouwen de eierstokken of de baarmoeder. Het vinden van de oorspronkelijke tumor is van belang daar dit de behandeling bepaalt. Soms is het onmogelijk de primaire tumor te vinden.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

In principe kan bij buikvlieskanker geen genezende behandeling meer geboden worden. Vaak wordt er door middel van chemotherapie getracht de progressie van de ziekte tot staan te brengen. Bij een klein aantal uitzaaiingen in het buikvlies wordt soms gekozen voor zogenaamde HIPEC-behandelingen. Tijdens een intensieve operatie wordt hierbij het buikvlies verwijderd, waarna de buikholte gespoeld wordt met cytostatica. Deze behandeling kent aanzienlijke complicaties en wordt daarom slechts bij een geselecteerde groep patiënten met wisselende resultaten toegepast.

Bij buikvlieskanker door eierstokkanker (ovariumcarcinoom) wordt eerst een zogenaamde debulkingsoperatie uitgevoerd, waarbij zo veel mogelijk tumorweefsel wordt verwijderd. Hierna wordt behandeld met chemotherapie. De resultaten hiervan zijn bemoedigend.[bron?]